Přihlásit

Odborník: Co dělat, když narazíte na divoké prase? (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
V roce 2013 se divoké prase prošlo centrem metropole. Z ostrova Štvanice přeplavalo řeku a poničilo skleněnou výplň u hotelu Hilton. Policisté ho pronásledovali přes tři městské části. Přivolaná odchytová služba pak musela použít tři uspávací injekce. Bizarní situace, kterou Praha žila ještě několik týdnů. Potkat na okrajových částech metropole divočáka je ale v současnosti možné. Jak se v takové chvíli zachovat?
Zeptali jsme se Václava Sitky, vedoucího střediska Lesů hlavního města Prahy.

* Co dělat, když člověk potká divoké prase či jinou zvěř? Je třeba to někomu hlásit?
Není, zvěř do krajiny naštěstí patří. Princip je u všech zvířat stejný. Je třeba se chovat hlučně, například zatleskat či vykřiknout. Zvěř se člověka bojí, to znamená, že se lekne a odběhne. To platí i na obávané bachyně. Pokud má dostatek prostoru a slyší člověka na dálku, tak odejde sama. Vždy je ale potřeba myslet na to, že zvíře musí mít kudy utéct, nemá přeci křídla.

* Člověk tedy nesmí zvíře překvapit?
Přesně tak. Pokud zalétne například frisbee do křoví, tak neklekat a nehledat ho ihned, ale je dobré vzít například kámen nebo cokoliv jiného a vhodit to do toho křoví. Pokud tam zvíře bude, tak uteče. Nebezpečné může být, když ho překvapíte v místě, kde má pocit, že nemá kudy utéct. V tu chvíli využije krajní situaci, to znamená, že se pokusí projít přes vás.

* A když na něj člověk narazí v místech, kde se obvykle nevyskytuje? Řekněme v centru Prahy?
Pokud se objeví na nepatřičném místě, je nutné zavolat městskou policii. V případě, že by zvíře bylo evidentně zraněné, tak potom záchrannou stanici, která se o zvíře postará tím, že ho uspí a převeze. Taková situace se stala v roce 2013 s divokým prasetem. V roce 2014 byl zase chycen v areálu Waltrovka v Jinonicích jelen. To byla rarita. U Vltavy se pak běžně objevuje bobr.

* Pro člověka střet se zvěří není ve většině případů nebezpečný. Co ale psi?
Pro ty je to určitě nebezpečné, protože lehce vběhnou do nějakého křoví, kde může být například divoké prase. Navíc pokud je tam nějaký velký kus, tak si uvědomí, že pro něj pes není příliš nebezpečný a zaútočí.

* Co byste tedy pejskařům doporučoval?
Obecně platí, že je třeba, aby pes byl vycvičený a byl neustále pod vlivem svého pána. A to platí kdekoliv. Není to jen kvůli zvěři, ale stává se, že pes skočí na nějaké dítě, zaběhne se a podobně.

* A pokud vstoupí do honitby?
Nechci tvrdit, že by měl být každý pes na vodítku, ale podle zákona by měl být pod vlivem svého vedoucího. A to za každých okolností. Pokud bude pes pod vlivem pána, který ho skutečně dobře vede, tak si myslím, že se nějaké nebezpečné situace nemůžou stát.

* Takže je to otázka hlavně informovanosti?
Člověk musí předvídat. Prasata se většinou drží v místech, která obvykle lidé nenavštěvují. Pán tak musí myslet na to, že se tam pes může zranit, a to nejen kvůli zvěři. Na takových místech bývá řada nástrah. Pokud s tím počítá, bez problémů zabrání i konfliktům s nějakou zvěří.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.