Přihlásit

Dravci získávají na Rokycansku své příznivce (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycansko
Dravci, jejich páni a příjemné podzimní počasí. Taková byla atmosféra akce představující dravé ptáky veřejnosti, kterou pro příznivce těchto králů nebes organizovali rokycanští ochránci přírody společně s myslivci z Volduch.
Díky spolupráci myslivců, sokolníků a ochránců přírody se podařilo představit sokolnictví veřejnosti, pořídit zdařilé fotografie a přispět k praktické ochraně dravců i sov.
Členové Mysliveckého spolku Volduchy však nefandí jen dravcům. Díky vzorné péči o zvěř se zde již konala řada kynologických akcí. Místní myslivci se kromě praktické činnosti v přírodě starají i o osvětu veřejnosti a nezapomínají ani na kulturní vyžití svých členů a příznivců.
V pořadí třetí letošní akce propagující dravé ptáky se uskutečnila ve Volduchách - malebné obci nedaleko Rokycan začátkem listopadu. Na návsi před kulturním domem se za relativně pěkného podzimního počasí sešla téměř stovka přihlížejících. Po krátkém zahájení se slova ujal Petr Moulis z rokycanské záchranné stanice živočichů, který nejen představil činnost této zvířecí nemocnice, ale zároveň zdůraznil významnou spolupráci mezi myslivci a ochránci přírody na Rokycansku. Poté se věnoval historii a vývoji sokolnictví, představil zde vystavené svěřence a nastínil i možnosti, jak se stát aktivním sokolníkem. Nakonec následovala věcná a názorná ukázka dravců, která zaujala malé i velké, kterých se sešlo opravdu skutečně nad očekávání.
Po ukázce pro veřejnost a chutném obědě se myslivci a sokolníci vydali do honitby. Společně prošli několik zajímavých lokalit, kde lze pozorovat nejrůznější druhy zvěře.
Dravci v blízkosti člověka vzbuzují pozornost a respekt nejen samotných sokolníků, ale i přihlížejících. Myslivecký spolek Volduchy, kde se tradičně tyto akce konají, není sdružením ledajakým.
Kolem desítky členů hospodaří na více než osmi stech hektarech a nutno podotknout, že se o honitbu starají více než příkladně.
Český svaz ochránců přírody v Rokycanech tak uskutečnil další zajímavou akci představující dravce využívané v sokolnictví.
Jednalo se nejen o raroha velkého a sokola stěhovavého, ale i o orla skalního a káni Harrisovu.
Vydařené setkání s dravci tedy splnilo své poslání.
Nejen, že představilo dravce, činnost myslivců i ochránců přírody, ale připomnělo i zapsání sokolnictví na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, ke kterému došlo 16. listopadu 2010. Současně proběhlo i setkání lidí se stejným zájmem, kterým jsou draví ptáci.
Děkujeme všem sponzorům a zúčastněným i organizátorům a věříme, že akce nebyla poslední.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.