Přihlásit

Kam vyhazovat prošlé střelivo? (bruntalsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak se zbavit nepotřebných nábojů? Do popelnice ani do recyklačního dvora ne!

"Myslivost, sportovní střelba nebo sbírání militarií jsou rozšířené koníčky. Není těžké si představit, že někdo při úklidu domácnosti, půdy nebo garáže narazí na zapomenutou krabici s nepotřebnými náboji. Co si počít s takovým střelivem? Náboje do zbraní občas končí také v kontejnerech na odpad nebo na recyklačních dvorech.

MUNICE: PŘEKVAPENÍ ČEKALO V KONTEJERU
Jeden takový případ se nedávno stal v Krnově. "Větší množství nábojů objevili pracovníci krnovského sběrného dvora v Karáskově ulici 26. listopadu. Munice byla uložena v dřevěné bedně, kterou dopoledne muži našli ve volně přístupném kontejneru před halou sběrného dvora," informovala o případu mluvčí krnovské radnice Dita Círová s tím, že podobný typ odpadu do kontejnerů rozhodně nepatří.
Přivolaná hlídka městské policie provedla fotodokumentaci nálezu a soupis střeliva. Pak případ předala Policii ČR.

STEJNÝ PŘÍPAD ZE ZLÍNA
Krnovský případ ale není ojedinělý. Například v únoru pracovníci třídící linky odpadu ve Zlíně roztrhli papírovou krabici, která byla do areálu Technických služeb v Loukách dopravena společně s dalším odpadem. Nestačili se divit, když se z krabice na ně vysypaly náboje do kulové zbraně.
Také v tomto případě nadřízený třídících pracovníků přivolal strážníky a vydal rozkaz, aby do jejich příjezdu nikdo se střelivem nemanipuloval.
"Strážníci zjistili, že jde o náboje ráže 7,62 mm, které pochopitelně neměly v odpadu vůbec co dělat. Celkem bylo nalezeno šestapadesát kusů nábojů. Případ si převzala státní policie," popsal tento případ zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

POLICIE: PODLE ZÁKONA NÁBOJE PATŘÍ K NÁM
Podle policejní mluvčí Pavly Jirouškové náboje do střelných zbraní spadají pod Zákon o zbraních a střelivu, takže s nimi nelze nakládat jako s odpadem. V tomto zákonu pojem "prošlé střelivo" neexistuje. "Střelivo, pokud ho někdo nalezne třeba i zkorodované, musí podle tohoto zákona odevzdat na nejbližší policejní služebnu, což je v zákoně jasně uvedeno.
Pokud držitel zbrojního průkazu vlastní střelivo, které je zkorodované, musí požádat o zničení či znehodnocení na Policii ČR, odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál," popsala správný postup likvidace policejní mluvčí Pavla Jiroušková s tím, že se nevztahuje na vystřílené nábojnice, které už nejsou považovány za střelivo.
Zákon také určuje, kdo si vůbec smí legálně pořizovat zásobu střeliva.
"Střelivo u sebe mohou mít pouze držitelé zbrojních průkazů. Pokud ho má doma osoba, která není držitelem zbrojního průkazu, tak se dopouští trestného činu nedovoleného ozbrojování," vysvětlila Jiroušková, jak vlastnictví nábojů řeší zákon.
Samozřejmě ale také můžeme při úklidu natrefit na střelivo neznámého vlastníka, který na svou munici už dávno zapomněl, odstěhoval se nebo zesnul. I v takových situacích platí pravidlo, že střelivo je případ pro policii a ne odpad pro technické služby."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.