Přihlásit

Z národního parku se ve velkém ztrácejí fotopasti (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava
Z Národního parku Šumava se ve velkém ztrácejí fotopasti, které zachycují pohyb vzácných zvířat. Aktuálně šetří policisté krádež více než tří desítek přístrojů v hodnotě bezmála dvě stě tisíc korun.
"Aktuálně vlastníme více než dvě stě fotopastí, z nichž v terénu je umístěna vždy jen část. Je to zhruba padesátka až stovka přístrojů ročně. Využíváme je k monitoringu zvěře, především zvláště chráněných živočichů. Díky nim máme stovky tisíc snímků zvěře, od běžných až po vzácná zvířata, jako jsou rys, vlk, šakal, psík mývalovitý či los evropský," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.
Fotopasti se podle Dvořáka snaží pracovníci NP Šumava umisťovat co nejvíce mimo turistické cesty, aby nebyly snadno viditelné, v rámci možností je i maskují. "Zkoušeli jsme je i připevnit ke stromu pomocí lanka či řetízku, ale ani to člověka, který přístroj objeví, nezastaví. I za cenu poničení stromu ho sundá," uvedl Dvořák, podle něhož nejsou krádeže fotopastí nijak výjimečné. Teď ale inventura objevila velké množství odcizených přístrojů. Zatím neznámí zloději odcizili v minulých měsících na Železnorudsku čtrnáct a na Kašperskohorsku dvacet fotopastí, jejichž hodnota je téměř 175 tisíc korun.
Zda má krádeže na svědomí organizovaná skupina, nebo fotopasti kradou jednotlivci, řeší nyní policisté. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež," potvrdila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.