Přihlásit

Hon mají jako odměnu za rok práce (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za dvanáct měsíců starostí a práce jeden zážitkový den na honu. Takovou odměnu si myslivci z břeclavské části Charvátská Nová Ves vybrali uplynulou sobotu. „Myslivci jsou srdcaři, kteří se o zvěř starají. A hon je vykoupený – celým rokem práce a starostí. Často do myslivosti dáváme své vlastní peníze,“ připomíná Hana Bartolšicová z mysliveckého sdružení v Charvátské Nové Vsi.

Kromě jiného se tím míní přikrmování zvěře, což v součtu za rok obnáší stovky kilometrů na polních cestách při rozvozu krmení a další výdaje. „Jen šrot se slunečnicí nás teď stojí v podstatě dvojnásobek, osm set korun za metrák. K tomu nakupujeme metráky soli pro zvěř. Jsou to nemalé sumy a musíme opravdu pečlivě hospodařit,“ říká Bartolšicová. „Proto se snažíme i vydělávat peníze. Lovíme přemnožené divočáky a prodáváme je do výkupu. Co získáme prodejem, obratem vracíme do přírody,“ dodala.
„Hon je odměnou za celoroční práci. A příležitost potkat se s přáteli. I při honu ale myslíme jako správní hospodáři. Nestřílíme zajíce, je jich stále málo, ani bažantí slepičky, jen kohouty,“ podotkl Jiří Mach, jeden z místních myslivců.
V předchozích dvou letech sice tradiční podzimní hon uspořádali, ale provázela je proticovidová opatření. „Byly to akce bez hostů, s nástupem v rouškách a s rozestupy, prostě ta tradiční pohodová atmosféra tam nebyla. Snad něco takového už nikdy nezažijeme,“ doufá Bartolšicová.
Výsledkem honu bylo 135 ulovených bažantů. Ale hlavně si myslivci užili den v přírodě. „Jsem ráda, že nakonec přálo počasí. Včera totiž bylo opravdu škaredě, dnes se to zlepšilo,“ řekla žena.

Zdroj: Právo, Vysočina, 22. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.