Přihlásit

Účastníci průvodu Prahou protestovali proti pokusům na zvířatech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Centrem Prahy dnes odpoledne prošel průvod za vědu bez zvířat, účastníci jím chtěli upozornit na to, že se ve výzkumu stále používají praktiky, při kterých trpí zvířata. Podle organizátorů je možné použít řadu alternativních metod. Pořadatelé uvedli, že jejich akce se zúčastnilo asi 150 lidí.

Lidé se začali na Klárově scházet před polednem, ve 12:00 vyrazili na Staroměstské náměstí. Průvod zakončily v horní části Václavského náměstí proslovy řečníků. Někteří z účastníků s sebou měli transparenty s nápisy jako "Zastavme utrpení zvířat" či "Takhle pokrok nevypadá", další na sobě měli kostýmy lékařů a modré laboratorní pláště potřísněné červenou barvou představující krev. Nesli také fotografie laboratorních zvířat. Lidé po cestě skandovali "Zvíře do laboratoře nepatří", "Zvíře není nástroj vědy" nebo "Zvíře cítí bolest".

Organizátoři v tiskové zprávě uvedli, že v českých laboratořích bylo loni použito pro výzkum přes 250.000 zvířat. Přitom podle nich existuje mnoho alternativních metod, které jsou spolehlivější a levnější, zmínili například počítačové modelování či 3D tkáňové modely.

Zdroj: ČTK, Praha, 12. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.