Přihlásit

Bobr evropský je chráněný, ale nesmí způsobovat škody (Náš region Dačicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největší evropský hlodavec se vrátil na vodní toky v regionu Telčska a Dačicka. Na hrázích rybníků, stromech a cestách však vznikají škody. Legální regulace jeho populace tak musela přijít.

V roce 2013 byla Ministerstvem životního prostředí schválena koncepce managementu bobra evropského na našem území pod názvem „Program péče o bobra evropského v České republice.“ Realizací Programu péče je pověřena Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Hlavním záměrem koncepce je zajistit existenci životaschopné populace bobra evropského u nás a zároveň co nejúčinněji zmírnit socioekonomický dopad jeho výskytu. Současně musí být ale zohledněn požadavek legislativy Evropské unie na zajištění přísné ochrany předmětného druhu.
Vymezena tak byla zóna C, která byla podložena četností nejvýznamnějšího rizikového faktoru, kterým je přítomnost vodních staveb, především rybníků a vodních nádrží, ohrozitelných bobří aktivitou. Ohroženy jsou zejména historické objekty bez dostatečně opevněných hrází.
Bobr evropský, ale nemá ve volné přírodě přirozeného predátora, a proto zákon pamatoval i na možné, řízené zásahy do jejich populací. „Aby bylo možné nějak početně limitovat výskyt bobrů, je nutná co nejrychlejší a důsledná realizace jejich odlovu.
Jakmile již v zóně C vznikne plošné bobří osídlení, bude velice obtížné až nereálné početnost bobrů v oblasti rizikových rybníků a jejich soustav výrazně snižovat či vůbec významně ovlivňovat,“ uvedla Jitka Uhlíková z Agentury ochrany přírody k problematice výskytu Bobrů pro časopis Myslivost
Výskyt Bobra na Dačicku a stupňující se škody, přiměly i dačické rybáře, podat žádost na odbor životního prostředí na řešení této situace. „Na rybnících Strážný a Podstrážný buduje bobr do hrází nory, opakovaně ucpává i výpustní potrubí rybníků.
Proti jeho činnosti není účinná ani pravidelná údržba objektů a hrozí i protržení poškozovaných hrází. Podobná situace je i v lokalitě Toužínského rybníka a Volfířovského potoka. Zde bobr okusuje vzrostlé stromy, které pak mohou ohrozit rybáře nebo chodce. Na přilehlé komunikace dochází i k propadům, které musely být opakovaně opravované,“ uvádí v odůvodnění své žádosti rybáři místní organizace v Dačicích.
Na základě těchto skutečností byl odborem životního prostředí povolen odstřel bobra.
Prvního, legálně uloveného bobra na Dačicku, má mezi svými úlovky Antonín Málek mladší, myslivec z mysliveckého sdružení Háj Dolní Němčice. „Dostali jsme povolení od životního prostředí k odstřelu bobra. Lov bobra není vůbec jednoduchý a myslivec musí mít velkou dávku štěstí. Mně se ho povedlo ulovit hned při první vycházce 23. října v neděli, u Toužína, ale nebylo to jednoduché. Musel jsem dvakrát změnit pozici, abych se k němu dostal blíže a následná střela byla maximálně bezpečná.
Ulovil jsem ho asi na 70 metrů a celkový lov trval cca 2 hodiny,“ popsal lov bobra Antonín Málek.
První bobr v Dačicích zahynul začátkem osmdesátých let pod koly vlaku, nedaleko vlakové zastávky. Podle pamětníků, se mohlo jednat o jedince, který se do města dostal po řece z Rakouska.

Zdroj: Náš region Dačicko, 3. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.