Přihlásit

V kolizích se zvěří vede Hodonínsko (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srna, divočák a další zvířata končí pod koly aut na jižní Moravě. Podle takzvaného Srna indexu, který zveřejnila Generali Česká pojišťovna s Centrem dopravního výzkumu, policisté od dubna do letošního září řešili v Jihomoravském kraji celkem pětaosmdesát srážek. Ke střetům auta se zvířetem tedy dochází zhruba na každém dvaapadesátém kilometru silnic v kraji. Nejvíce nehod se v uplynulém půlroce stalo na Hodonínsku, a to sedmadvacet. Dvaadvacet srážek pak bylo na Vyškovsku.

„Ze statistik jasně vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů s vozidlem na podzim roste až čtyřnásobně,“ uvedl za pojišťovnu Patrik Nauš.

Zatímco se počet střetů oproti předchozímu období zhruba o dvacet snížil, škoda na zdraví, životě a majetku se naopak zvýšila. Za uplynulý půlrok byla zhruba 8,7 milionu korun. „Nejvyšší škody vznikají tehdy, když následkem střetu se zvěří jsou ztráty na životech nebo zranění,“ zmínil Michal Bil z Centra dopravního výzkumu.
Aktuální data indexu ukazují, že mezi nejohroženější skupinu patří motorkáři.
Nejrizikovějším místem pak zůstává čtyřkilometrový úsek na silnici I/55 mezi Břeclaví a rakouským Reintalem. Za tři pololetí, od loňského března po letošní září se tam stalo devatenáct nehod. Obzvláště kritická je část o délce přibližně dvaceti metrů, kde nastalo osm nehod. Silnice se nachází v blízkosti Bořího lesa.
„K nebezpečným v tomto směru patří i úsek mezi Valticemi a Břeclaví,“ upozornil už dříve vedoucí břeclavského dopravního inspektorátu Jiří Mach.

Zdroj: Brněnský deník, 2. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.