Přihlásit

Kvůli ochraně páchníka ošetřili odborníci na jihu Čech sedm stovek dubů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než sedm stovek dubů prořezali odborníci v Jihočeském kraji za posledních pět let kvůli ochraně kriticky ohroženého páchníka hnědého. Práce jsou součástí projektu Czk-Sk South-life, který se zaměřuje na zvyšování populace vzácného brouka. Odborníci proto v těchto dnech prořezávají stromy v okolí Českých Budějovic a nedaleké Hluboké nad Vltavou. V tiskové zprávě o tom informovali zástupci projektu.

"Jedná se o opatření arboristické povahy pro dlouhodobé udržení vhodných podmínek k výskytu larev páchníka ve stromech. Prioritním cílem je nejen zajištění optimálního stavu dutin, ale i udržení a zlepšení zdravotního a bezpečnostního stavu těchto stromů a prodloužení jejich životnosti. Při prvotním monitoringu byly totiž zjištěny negativní faktory jako ubývání stromů vhodných k vývoji páchníka kácením a jinými vlivy, jejich poškozování, nedostatečné zajištění věkové struktury porostů, spontánní zarůstání vhodných dřevin náletovými dřevinami či přímé poškozování nebo likvidace stromových dutin," uvedla za Czk-Sk South-life Eva Ježková.

Projekt trvá od roku 2017 a skončí v roce 2024. Po celou dobu odborníci monitorují populaci páchníka v sedmi evropsky významných lokalitách v jižních Čechách. Jde o okolí Blatné, Hlubocké hráze, Hlubocké obory, Lužnice a Nežárky, Vlašimské Blanice, Vrbenských rybníků a Sokolího hnízda a bažantnice.

Součástí projektu je i výsadba listnatých stromů, které páchníci potřebují.

Páchník hnědý dosahuje délky kolem 30 milimetrů. Dospělý brouk se ve slunečných dnech objevuje na kmenech stromů a vydává charakteristický zápach, který mu dal české rodové jméno.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 25. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.