Přihlásit

Kupte si zvěřinu od našich lesníků (Agrobase zpravodaj)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ačkoli je v našich lesích na řadě lokalit přemnožená zvěř a její stavy je nutné poměrně intenzivně regulovat, na talířích spotřebitelů v naší zemi tato zvěř bohužel obvykle nekončí.

Kupte si zvěřinu od našich lesníků

Hlavním důvodem je přitom její velmi malá dostupnost – a to jak fyzická (zvěřina není obvyklou a standardní součástí běžných maloobchodních sítí), tak také cenová. Zpracovaná a naporcovaná zvěřina je totiž pro značnou část spotřebitelů hodně drahá, a zvláště v současné době, kdy se při nákupech potravin snaží mnozí ušetřit, to nevypadá na nějaký velký boom v konzumaci této jinak velmi zdravé a pro organismus člověka přínosné suroviny.
Zvěřinu lze ale kupodivu získat také velmi levně, a to dokonce plošně po celém území naší země. Státní podniky Lesy České republiky (Lesy ČR) a Vojenské lesy a statky (VLS) totiž vytvořily na území ČR již poměrně hustou síť odběrných míst, kde je možné zakoupit si nezpracovanou zvěřinu (v kůži či v peří) za velmi výhodné ceny, doslova za pár desítek korun za kilogram. V současné době je přitom na území naší země již více než 60 takových míst a další stále přibývají. Jejich seznam, aktuální nabídku, ale i celou řadu dalších zajímavých informací o zvěřině včetně receptů přímo od tuzemských lesníků mohou najít zájemci na webové stránce https://www.zlesanastul.cz/. Na ní je možné si dostupnost zvěřiny ověřit a zamluvit si ji prostřednictvím objednávkového formuláře, je ale třeba vědět, že je dostupnost zvěřiny závislá na dobách lovu jednotlivých druhů zvěře. Odeslání formuláře tak automaticky neznamená, že je zvěř okamžitě k dispozici. Vzhledem k tomu, že současné období honů v praxi znamená vyšší sezónní nabídku, je vhodná doba k zakoupení a hlavně následnému zpracování a kulinářskému využití zvěřiny právě teď. Obecně platí, že zvěř musí být uchovávána při teplotě od 0 °C do 7 °C nejdéle 7 dnů, nebo při teplotě od 0 °C do 1 °C po dobu nejdéle 15 dnů, přičemž tato doba se počítá od data ulovení. Příjemce zvěře je pak povinen uschovávat lístek o původu zvěře a sejmutou plombu 1 měsíc ode dne převzetí, podnikatel obchodující se zvěřinou nebo zvěřinu spotřebovávající k pohostinské nebo jiné činnosti do 6 měsíců ode dne převzetí zvěře.
I vzhledem k tomu, že je pro značnou část spotřebitelů nákup zvěřiny v kůži či peří nevhodný, neboť nemají potřebné znalosti ani nástroje k jejímu zpracování, lze jako velmi chvályhodnou aktivitu VLS hodnotit letošní otevření bourárny zvěřiny v blízkosti Českého Krumlova, konkrétně ve Chvalšinách. Tam lze aktuálně zakoupit srnčí, jelení i černou zvěř již rozporcovanou, přičemž jde zcela prokazatelně o zvěřinu, která byla ulovena v naší zemi a u níž existuje jak záruka původu a odborného zpracování, tak třeba také toho, že zákazníci mají k dispozici produkty, které na rozdíl od některé zvěřiny prodávané prostřednictvím maloobchodních sítí neprošly procesem zmražení, což je z nutričního i senzorického hlediska také záruka nejvyšší kvality. Tu navíc zvyšuje zrání zvěřiny v optimálních teplotních podmínkách hlídaných senzory a kontrolovaných dozorovými orgány. Strukturu nabídky i aktuální ceník si mohou potenciální zákazníci prostudovat na https:// www.vls.cz/cs/pro-verejnost/prodej-zveriny. Ve Chvalšinách je navíc kromě zvěřiny možné zakoupit také biohovězí z tuzemských chovů skotu, a dokonce i tuzemské sladkovodní ryby z rybníků ve správě VLS. Všechny uvedené produkty z Chvalšin lze mimo jiné ochutnat v rekreačním a společenském centru VLS Resort Olšina na břehu stejnojmenného, v ČR nejvýše položeného chovného rybníka. Ten se bude letos lovit na státní svátek 28. října, a to za účasti veřejnosti, pro kterou je připraven bohatý doprovodný i kulinářský program.

Zdroj: Agrobase zpravodaj, 25. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.