Přihlásit
Sample Image

Mýty a fakta v managementu černé zvěře (III.) – myslivecké plánování lovu…

Myslivost 0

V předchozích dvou dílech seriálu zaměřeného na mýty a fakta v managementu černé zvěře (Svět myslivosti č. 3 a 4/2025) jsme věnovali pozornost zákonitostem reprodukce prasete divokého a popsali vliv environmetálních faktorů na počet metaných selat, problematiku stáří a zejména prahové hmotnosti, tedy toho, kdy se bachyňky zapojují do chrutí, a také...

Sample Image

V ČR byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat u uhynulého…

Myslivost 0

V České republice byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat (AMP) u nalezeného uhynulého prasete divokého. Nákazu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Starší kosterní pozůstatky uhynulého divočáka nalezli úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) při společném vyhledávání uhynulých divočáků se studenty Střední školy hospodářské a lesnické z...

Sample Image

Litevští myslivci odmítli žádost vlády o odstřel medvědice ve Vilniusu

Myslivost 0

O rozruch ve Vilniusu a jeho okolí se postarala medvědice, která se do hlavního města zatoulala z lesů. Dva dny se pohybovala po různých čtvrtích města, přecházela dálnice a prozkoumávala dvorky...

Sample Image

Prezident podepsal novelu zákona o zbraních. Lékaři budou muset prověřovat, zda pacienti…

Myslivost 0

Prezident Petr Pavel podepsal 11. června 2025 soubor novel zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici, jenž vejde v platnost od ledna příštího roku. Mimo jiné zavádí povinnost pro lékaře prověřovat vlastnictví...

Sample Image

Ministerstvo zemědělství poskytuje dotace na plašiče zvěře, drony a senzory na žacích…

Myslivost 0

Ministerstvo zemědělství každoročně vypisuje dotace pro zemědělce i myslivce na pomůcky, které při senoseči pomůžou vyhledat a zachránit srnčata a případně další mláďata schovaná ve vysoké trávě. Žadatelé mohou získat...

Sample Image

Rarita roku 2025 – výsledky 1. kola

Rarita roku 0

Soutěž Rarita roku 2025 o nejzajímavější srnčí trofej odstartovala! Do 19. května přijímala redakce Světa myslivosti fotografie trofejí přihlášených do prvního kola. Sešlo se jich celkem 13 a pro novou...

Sample Image

Termální drony DJI – srovnání v terénu

Myslivost 0

Ve Světě myslivosti č. 3/2025 jsme provedli srovnání nejdostupnějších dronů s termokamerou na základě parametrů významných pro potřeby využití v myslivosti. V článku jsme se zaměřili na drony v cenové relaci do...

Sample Image

V Ludgeřovicích na Opavsku se objevil los

Myslivost 0

V Ludgeřovicích na Opavsku se 2. června ráno objevil los evropský. Do obce se pravděpodobně zatoulal z Polska, kde je výskyt těchto zvířat častější. Jeho odchyt řešil Moravskoslezský kraj ve...

Monitoring tisku - Myslivost

Speciality ze zvěřiny

Sample Image

Grilovaný hřbet z divočáka, smetanové těstoviny s kukuřicí

Speciality ze zvěřiny 0

600 g hřbetu z divočáka bez kosti, 2 lžíce olivového oleje, grilovací koření, sůlna kukuřici: 400 g předvařené kukuřice (2 klasy), 200 ml 33% smetany, 50 g parmazánu, lžíce olivového...

Sample Image

Kubánské srnčí picadillo

Speciality ze zvěřiny 0

500 g mleté srnčí zvěřiny, 400 g sterilovaných drcených rajčat, 100 g zelených oliv bez pecek, 80 g sušených brusinek, 1 syrová červená paprika, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 100...

Sample Image

Daňčí jarní rolky s omáčkou z portského

Speciality ze zvěřiny 0

600 g daňčí kýty bez kosti (šál), 2 svazky jarních cibulek, 150 g selské šunky, medová hořčice, směs jemně mletého koření na zvěřinu, sůl; olej na pečení na omáčku: 200 ml portského, 100 ml silného zvěřinového vývaru, 3 lžíce másla, 10...

Africký mor prasat

Sample Image

V ČR byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat u uhynulého…

AFRICKÝ MOR PRASAT

V České republice byl po deseti měsících potvrzen africký mor prasat (AMP) u nalezeného uhynulého prasete divokého. Nákazu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Starší kosterní pozůstatky uhynulého divočáka...

Sample Image

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat

AFRICKÝ MOR PRASAT

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat (AMP). Poslední potvrzený nakažený divočák je z loňského srpna. Pokud v následujících třech měsících nepřibude žádný další, Česko...

Sample Image

Testy uhynulých prasat a divočáků ve Zlínském kraji loni africký mor neprokázaly

AFRICKÝ MOR PRASAT

Veterináři ve Zlínském kraji loni preventivně vyšetřili na africký mor 75 uhynulých prasat v domácích chovech. U žádného z nich se nákaza neprokázala. Pracovníci krajské veterinární správy loni pokračovali také...

Testy lovecké výzbroje a výstroje

Sample Image

Tip z Decathlonu na jarní doplnění výstroje

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Většině našich myslivců je dobře známo, že v nabídce prodejce sportovního vybavení Decathlon naleznou bohatý sortiment lovecké výstroje pro každé roční období. V redakci Světa myslivosti jsme v průběhu dubna 2023 měli možnost...

Sample Image

Zimní lovecký set oblečení z Decathlonu

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nacházíme se v období, kdy kvalitní oblečení pro pobyt v přírodě zásadně ovlivňuje dobu strávenou na čekané v lese. Počátkem listopadu 2022 jsem měl příležitost otestovat zimní loveckou soupravu od firmy Decathlon.

Sample Image

Lovecký batoh Solognac Big Game 45/90

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nedílnou součástí lovecké výstroje většiny myslivců je kvalitní batoh, do něhož se dá naskládat vše potřebné pro konkrétní způsob využití. Menší batohy slouží k transportu věcí užitečných při individuálních a společných...

Konzumace zvěřiny by se v ČR měla zvýšit (Agrobase zpravodaj)

I když tvoří plochu naší země z více než jedné třetiny lesní porosty, v nichž žije velké množství často přemnožené zvěře, představuje konzumace zvěřiny v ČR dlouhodobě nejnižší podíl ze všech druhů mas, a je dokonce nižší než konzumace ryb, v níž je naše země na chvostu celé EU i světa.

Podle statistik činí roční spotřeba zvěřiny na osobu a rok v naší zemi pouhý 1 kg, ačkoli jde o velmi kvalitní skupinu komodit živočišné produkce. A zhruba 80 % v ČR ulovené a zpracované zvěřiny se tak poněkud zbytečně vyváží do zahraničí. Je přitom zřejmé, že především volně žijící zvěř ulovená na území ČR představuje pro konečného spotřebitele mnoho nutričních výhod, mimo jiné proto, že se v průběhu svého života přirozeně stravuje a svobodně se pohybuje po rozsáhlém území, což má také příznivý vliv na kvalitu a složení masa. To mimo jiné obsahuje nižší množství tuku, než je tomu u cíleně chovaných hospodářských zvířat, je bohatší na dobře stravitelné bílkoviny a obsahuje samozřejmě také celou řadu minerálů (například vápník, železo a fosfor) i vitamínů. Svým způsobem je zvěřina produktem, který by měl spadat do kategorie bioprodukce, protože v průběhu jejího života není zatěžováno životní prostředí chemickými látkami, a podmínky života zvěře splňují, více než v jakémkoli jiném případě, dnes tolik požadované „animal welfare“, tedy pohodu zvířat. To v praxi znamená, že konzumaci zvěřiny by měli teoreticky dávat přednost i ochránci přírody, pokud ovšem nespadají do skupiny vegetariánů a veganů.
O výhodách konzumace zvěřiny, charakteristikách jednotlivých druhů zvěře a jejich masa a také o možnostech kulinářské úpravy zvěřiny se mohou zájemci dočíst v loni vydané publikaci „Chutná zvěřina na váš stůl“, kterou vydala Lesnicko-dřevařská komora ČR za podpory Ministerstva zemědělství. Suroviny na pokrmy, které si je možné podle zmíněné publikace doma připravit, netvoří přitom jen černá nebo vysoká zvěř, ale také menší zvěřina, jako jsou kachny, bažanti nebo zajíci. Pokud si zvěřinu spotřebitelé v naší zemi kupují, obvykle jde o produkty nabízené prostřednictvím různých e-shopů, případně o produkty z farmových chovů a ze zvěře chované v oborách. To ale ve skutečnosti není ta „pravá zvěřina“, která po celý svůj život žila v lese (případně na poli), což právě zvyšuje nutriční hodnotu masa.
Patrně největším zpracovatelem a prodejcem zvěřiny v ČR je přitom společnost Bidfood, která bourá zvěřinu ve svých jatkách v Kralupech nad Vltavou a v poslední době také v Opavě. Nabídka uvedené společnosti je skutečně hodně široká a spotřebitelé se s ní mohou setkat pod značkou Petron. Největší zájem je podle statistik o zmrazenou kýtu a maso na guláš z divočáka nebo jelena a tyto produkty jsou také označeny nápisem „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Lze jen připomenout, že uvedené označení je pro spotřebitele signálem nejen o kvalitě výsledného produktu, ale také o použitých moderních technologií při jeho výrobě.
I když většina spotřebitelů konzumuje zejména maso z jelení nebo černé zvěře, podle odborníků je největší lahůdkou maso z daňka nebo jelena siky. Tyto produkty lze získat jen velmi omezeně (i když zrovna jelen sika je na území naší země v některých lokalitách skutečně výrazně přemnožen), a nejlepší cestou je tak nákup těchto surovin v některých lokalitách, kde je možné odebrat objednanou zvěřinu nezpracovanou. Například zmiňovaného jelena siku si lze občas objednat na příslušných odběrních místech na Karlovarsku. Tak či tak ale platí, že konzumace zvěřiny by se měla v ČR zvýšit, neboť suroviny k tomu máme z vlastních zdrojů dost, a obohacení jídelníčků o zvěřinu by mělo být i v zájmu našich spotřebitelů.
A vlastně i našich lesů.

Zdroj: Agrobase zpravodaj, 25. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Kalendář akcí

20. červen 2025 - 31. prosinec 2025
Výstava Adam Simandel – Lovecké příběhy
Výstavy
01. duben 2025 - 31. říjen 2025
Výstava Czech Nature Photo
Výstavy
12. duben 2025 - 31. říjen 2025
Výstava Introdukovaná zvěř v České republice
Výstavy
17. červen 2025 - 31. srpen 2025
Výstava Zachraň srnče před sekačkou
Výstavy

Přehlídky trofejí

28. červen 2025 - 13. červenec 2025
Klatovy