Přihlásit

Konzumace zvěřiny by se v ČR měla zvýšit (Agrobase zpravodaj)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I když tvoří plochu naší země z více než jedné třetiny lesní porosty, v nichž žije velké množství často přemnožené zvěře, představuje konzumace zvěřiny v ČR dlouhodobě nejnižší podíl ze všech druhů mas, a je dokonce nižší než konzumace ryb, v níž je naše země na chvostu celé EU i světa.

Podle statistik činí roční spotřeba zvěřiny na osobu a rok v naší zemi pouhý 1 kg, ačkoli jde o velmi kvalitní skupinu komodit živočišné produkce. A zhruba 80 % v ČR ulovené a zpracované zvěřiny se tak poněkud zbytečně vyváží do zahraničí. Je přitom zřejmé, že především volně žijící zvěř ulovená na území ČR představuje pro konečného spotřebitele mnoho nutričních výhod, mimo jiné proto, že se v průběhu svého života přirozeně stravuje a svobodně se pohybuje po rozsáhlém území, což má také příznivý vliv na kvalitu a složení masa. To mimo jiné obsahuje nižší množství tuku, než je tomu u cíleně chovaných hospodářských zvířat, je bohatší na dobře stravitelné bílkoviny a obsahuje samozřejmě také celou řadu minerálů (například vápník, železo a fosfor) i vitamínů. Svým způsobem je zvěřina produktem, který by měl spadat do kategorie bioprodukce, protože v průběhu jejího života není zatěžováno životní prostředí chemickými látkami, a podmínky života zvěře splňují, více než v jakémkoli jiném případě, dnes tolik požadované „animal welfare“, tedy pohodu zvířat. To v praxi znamená, že konzumaci zvěřiny by měli teoreticky dávat přednost i ochránci přírody, pokud ovšem nespadají do skupiny vegetariánů a veganů.
O výhodách konzumace zvěřiny, charakteristikách jednotlivých druhů zvěře a jejich masa a také o možnostech kulinářské úpravy zvěřiny se mohou zájemci dočíst v loni vydané publikaci „Chutná zvěřina na váš stůl“, kterou vydala Lesnicko-dřevařská komora ČR za podpory Ministerstva zemědělství. Suroviny na pokrmy, které si je možné podle zmíněné publikace doma připravit, netvoří přitom jen černá nebo vysoká zvěř, ale také menší zvěřina, jako jsou kachny, bažanti nebo zajíci. Pokud si zvěřinu spotřebitelé v naší zemi kupují, obvykle jde o produkty nabízené prostřednictvím různých e-shopů, případně o produkty z farmových chovů a ze zvěře chované v oborách. To ale ve skutečnosti není ta „pravá zvěřina“, která po celý svůj život žila v lese (případně na poli), což právě zvyšuje nutriční hodnotu masa.
Patrně největším zpracovatelem a prodejcem zvěřiny v ČR je přitom společnost Bidfood, která bourá zvěřinu ve svých jatkách v Kralupech nad Vltavou a v poslední době také v Opavě. Nabídka uvedené společnosti je skutečně hodně široká a spotřebitelé se s ní mohou setkat pod značkou Petron. Největší zájem je podle statistik o zmrazenou kýtu a maso na guláš z divočáka nebo jelena a tyto produkty jsou také označeny nápisem „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Lze jen připomenout, že uvedené označení je pro spotřebitele signálem nejen o kvalitě výsledného produktu, ale také o použitých moderních technologií při jeho výrobě.
I když většina spotřebitelů konzumuje zejména maso z jelení nebo černé zvěře, podle odborníků je největší lahůdkou maso z daňka nebo jelena siky. Tyto produkty lze získat jen velmi omezeně (i když zrovna jelen sika je na území naší země v některých lokalitách skutečně výrazně přemnožen), a nejlepší cestou je tak nákup těchto surovin v některých lokalitách, kde je možné odebrat objednanou zvěřinu nezpracovanou. Například zmiňovaného jelena siku si lze občas objednat na příslušných odběrních místech na Karlovarsku. Tak či tak ale platí, že konzumace zvěřiny by se měla v ČR zvýšit, neboť suroviny k tomu máme z vlastních zdrojů dost, a obohacení jídelníčků o zvěřinu by mělo být i v zájmu našich spotřebitelů.
A vlastně i našich lesů.

Zdroj: Agrobase zpravodaj, 25. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.