Přihlásit

Ve Švýcarsku díky ochraně přírody a hloubení rybníků přibývá ohrožených žab (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Švýcarsko zvrátilo úbytek více než poloviny ohrožených žab, ropuch a mloků v jednom regionu. Poté, co ochránci přírody vyhloubili v kantonu Aargau stovky nových rybníků, se počet obojživelníků výrazně zvýšil. Podle vědců "explodovala" zejména populace rosniček zelených, informoval server BBC News.

Vědci doufají, že by se tato metoda mohla používat celosvětově, protože budování rybníků je jednoduché a účinné. Populace obojživelníků celosvětově výrazně klesají v důsledku faktorů, jako je úbytek životního prostředí, urbanizace, silniční infrastruktura, nemoci a invazivní druhy.

V roce 1999 se v Aargau rozhodli, že je třeba vyvinout masivní úsilí na ochranu obojživelníků. Obzvláště znepokojivý byl úbytek rosniček zelených.

Státní orgány, neziskové organizace, soukromí vlastníci pozemků a stovky dobrovolníků pracovali 20 let na vybudování 422 rybníků v pěti částech Aargau. Starší rybníky se staly pro některé obojživelníky nevhodnými kvůli nedostatku prostoru, vysokému počtu predátorů a husté vegetaci. Vytvořením nových rybníků poskytli ochránci přírody těmto druhům více prostoru, aby mohly prospívat.

Z osmi ohrožených druhů se u 52 procent zvýšil počet jejich regionálních populací a u 32 procent se počet stabilizoval. Vedoucí autorka studie Helen Moorová řekla, že je nadšená z "tak jasného nárůstu" počtu žab vzhledem k jednoduchosti řešení. "Druhy přijdou, usadí se a začnou prostor využívat, pokud jim ho nabídnete," řekla.

Jedním z druhů, jejichž počet dramaticky vzrostl, byla drobná rosnička zelená. Tato žába ráda skáče z keřů na stromy a je jedním z nejpohyblivějších druhů, který je schopen urazit vzdálenost několika kilometrů. Ke svému životu potřebuje velmi specifické prostředí, nejraději má mělké rybníky, které vznikají v zákrutech řek v záplavových oblastech.

Tento typ prostředí však na mnoha místech Švýcarska vymizel, což vedlo k úbytku druhu. Švýcarsko má stejně jako například Británie vysokou hustotu osídlení, rozsáhlou silniční i železniční síť a velká část mimoměstské půdy je intenzivně obdělávána. "Úbytek biotopů je jedním z hlavních problémů a právě jeho řešením bychom mohli pozorovat změnu a začít s obnovou těchto druhů," řekla Moorová.

Během 20 let se regionální populace rosniček zelených v jedné oblasti zčtyřnásobila. V roce 1999 se tato drobná žába v Reusstalu vyskytovala pouze na 16 místech, ale v roce 2019 už žila na 77 místech.

Rybníky budou i nadále monitorovány a spravovány, aby se těmto druhům dařilo. Některé bude třeba zbavit vegetace a vypustit, aby se odstranily larvy predátorů, které ohrožují pulce. Moorová doufá, že tento ochranářský úspěch přesvědčí další majitele pozemků, aby vytvořili další rybníky a zpestřili tak biotopy.

Zdroj: ČTK, Curych, 12. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.