Přihlásit

Anna Řezníčková a Miroslav Kutal: Česko potřebuje jednotný plán, jak postupovat při záchraně zraněných šelem (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zraněný vlk, nalezený před dvěma týdny na Karlovarsku, má podle veterinářů řadu vážných poranění, včetně narušené nervové soustavy, a prognóza jeho návratu do volné přírody není příznivá. Celý případ přitom mohl být řešený rychleji a efektivněji, pokud by Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nebo Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) převzali iniciativu nebo alespoň odbornou garanci.


Přesný návod, jak v podobných situacích reagovat, bohužel neobsahuje ani koncepční dokument MŽP Program péče o vlka. Ten pouze popisuje, že péči o zraněné jedince je možné zajistit jen prostřednictvím záchranných stanic. Zároveň ale konstatuje, že u nás nejsou dostatečné podmínky pro dlouhodobější péči o vlky v této síti zajištěny. Záchrana a rehabilitace zraněných jedinců velkých šelem vyžaduje zvláštní zacházení a vysokou odbornost. V zahraničí už s podobnými situacemi zkušenosti mají, Česko by se jimi mělo inspirovat. Nejde totiž o první takový případ a je pravděpodobné, že jich do budoucna bude přibývat.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.