Přihlásit

Konference o ochraně lesů (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Kůrovcová kalamita a její následky pohledem ochránců, akademiků, lesníků i neziskových organizací. Při konferenci na Červenohorském sedle v Jeseníkách řešili mimo jiné tuzemský lesní zákon. Je považovaný za nejpřísnější v Evropě. Připravovaná novela by měla zrušit některá omezení, motivovat k pestřejší skladbě sázených dřevin a umožnit šetrnější lesní hospodaření.

Tomáš VRŠKA, ředitel, Školní lesní podnik Masarykův les, Křtiny
Potřebujeme i silnou novelu nebo úplně nový zákon o myslivosti, ona zvěř se loví, ne, že by se nelovila, ale loví se málo. My máme totálně zablokovanou přirozenou obnovu na velké části území, aniž bysme si to uvědomovali, protože ta zvěř to doslova vysaje, to, co se zmladí.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
I když kůrovcová kalamita odeznívá, podle odborníků jsou stromy oslabené. Třeba na jižní Moravě chybí v půdě tolik vody, jako by 10 let nepršelo. A vláha dlouhodobě ubývá i v nejdeštivější oblastech Česka v Krkonoších a Beskydech. Podle expertů by se stát i soukromníci měli opřít o nynější zkušenosti tak, aby se kůrovec v takové míře už nevrátil.

Celou reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.