Přihlásit

"Nezabíjejte naše zubry!" Plány na odstřel v Polsku vyvolaly protesty (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již skoro 16 tisíc lidí se v Polsku od pondělního odpoledne podepsalo pod petici ochránců přírody ze sdružení Greenpeace, žádajících premiérku Beatu Szydlovou, aby zastavila plány na odstřel chráněných zubrů.

Státní lesy tvrdí, že odstřel přestárlých, nemocných či agresivních kusů je v zájmu údajně přemnožených stád zvířat, kritici mají ale podezření, že jde jen o peníze: za odstřel a trofej vzácného úlovku má lovec zaplatit více než 50 tisíc zlotých, v přepočtu přes 300 tisíc korun.

V Polsku žije ve volné přírodě asi 1350 z celkem čtyř tisíc zubrů, přežívajících po celém světě. Zubrů je tedy ještě méně než nosorožců či ledních medvědů, poznamenal list Gazeta Wyborcza.

O povolení k odstřelu požádala lesnictví ve dvou lokalitách, ve kterých žije 110, respektive 130 zubrů. Podle deníku je ale zvláštní, že v těchto místech se má vyskytovat mnohem více zubrů vhodných k odstřelu, než v rezervaci v Bělověžském pralese, kde tamní stádo čítá 600 kusů a loni tam byli zastřeleni pouze tři zubři. V rezervaci však smí usmrtit zvíře jen vyškolený zaměstnanec, zatímco jinde se právo k odstřelu prodává. Státní lesy dokonce vyvěsily ceník lovu na zubry.

Podle deníku jde také o důsledek toho, že ekology ve státní radě pro ochranu přírody vystřídala konzervativní vláda svými lidmi, příznivci lovu.

"Zubr je nejen krásné a vzácné zvíře, ale také symbol polské přírody, chráněný polskými zákony a Evropskou unií. Pořádání komerčních honů na zubry je útok na to nejcennější v polské přírodě," zdůrazňuje petice Greenpeace.

V Polsku se běžně pořádají komerční lovy pro cizince, kteří si přejí ulovit jelena, divoké prase či zajíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.