Přihlásit

Na Jablunkovsku pokračují útoky vlků (ČT 24)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šelmy usmrtili za poslední 3 měsíce už přes 100 ovcí. Místní starostové teď čekají na vyjádření krajského úřadu, který požádali o povolení k odstřelu. Chovatelé zatím zdokonalují ohrady, aby ovce byly před vlky více chráněné.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny se pohybují v oblasti Jablunkovska tři dospělí vlci a také dvě štěňata. Tato vlčí smečka ale může být podle odborníků a ochránců přírody nakonec i větší. Vlci dál útočí, především v obcích Bukovec, Písek a Písečná. Útoky už nejsou tak časté, jako tomu bylo v létě, ale i přesto se objevují. Nejen tady na Jablunkovsku, ale také v nedalekém Polsku. Kvůli tomu, že stále vlk tady v této oblasti pobývá, se kraj rozhodl vypsat dotace na ochranu stád před vlčích útoky. Částka 3,5 milionu korun poslouží k tomu, aby stáda lépe chovatelé zabezpečili. Celkem této dotace nebo o tuto dotaci požádalo už 41 chovatelů. A co týče samotných útoků, Krajský úřad Moravskoslezského kraje eviduje a vyplácí kompenzace za usmrcená zvířata. Celkem letos už vyhodnotil a zaplatil za škody po vlcích přes 1 000 000 Kč. Lidé krom toho, že tedy si pořizují anebo lépe zabezpečují svá stáda, tak jim bylo také doporučeno, aby používali a stříleli třeba petardy anebo používali falešné zbraně.

Zdroj: ČT 24, 5. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.