Přihlásit

Muzeum vystavuje myslivecké šperky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Grandlí král – tak se přezdívá legendárnímu píseckému zlatníkovi Karlu Weberovi, který na konci 19. století začal tvořit historii českého mysliveckého šperku. Dílo i život legendárního zlatníka označovaného za průkopníka českého mysliveckého šperkařství mapuje od soboty 24. září výstava v píseckém Prácheňském muzeu.

„Karel Weber převzal řemeslo po svém otci Františku Xaverovi, který v Písku roku 1856 založil klenotnickou firmu. Karel se záhy rozhodl specializovat se právě na myslivecký šperk, který se do té doby v Čechách nevyráběl. Firma postupně rozšiřovala svou výrobu a exportovala do celého světa, včetně USA,“ řekl Jan Kouba, kurátor výstavy. Do zlatého či stříbrného kovu zasazoval Karel Weber lovecké trofeje. Nejžádanější byly grandle, tedy špičáky z horní čelisti jelena či laně. Zdobil jimi brože, spony, prsteny, náramky i náhrdelníky.
V roce 1908 získal právo užívat císařského orla ve znaku a pečeti, o dva roky později se stal dvorním dodavatelem velkovévody Karla I. „O zákazníky neměl nouzi. Město Písek bylo ze všech stran obklopeno hustými lesy s hemžící se vysokou zvěří, lovecké revíry Schwarzenbergů a dalších šlechtických rodin rovněž nebyly daleko,“ dodal kurátor.

Zdroj: Právo, 24. 9. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.