Přihlásit

Medvědi na Slovensku mění své chování (Naše Pravda)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Slovensku nyní podle přírodovědců žije okolo tisíce medvědů. Vzhledem k velikosti hor a rozloze lesů toto číslo není až tak velké, jak by se mohlo zdát. Přesto se lidé s medvědy potkávají stále častěji. Nemůže za to ale jejich počet, jako spíš změna v chování. Medvědi ztrácejí ostražitost.

Svou přirozenou plachost medvědi podle všeho ztrácejí díky své mlsnosti a chytrosti. A to hlavně kvůli nezabezpečeným nádobám na odpad a kvůli vnadištím. Proto se v posledních měsících čím dál častěji zdržují i blízko lidských obydlí. Slovenský úřad Státní ochrana přírody (SOP) to uvedl v reakci na výsledky studie, podle které populace medvěda hnědého na Slovensku čítá kolem tisíce jedinců a zřejmě není přemnožená. Úřad SOP na studii spolupracoval s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy.
Debatu o možném přemnožení chráněné šelmy a potřebě regulace jejího počtu na Slovensku dříve vyvolaly opakované střety medvěda s člověkem a loňský první případ úmrtí člověka po útoku medvěda v novodobých dějinách Slovenska. Regulaci počtu medvědů opakovaně žádali lesníci, kteří je považují za přemnožené.
»To, co se výrazně změnilo, není počet medvědů, ale jejich chování.
Nezabezpečené kontejnery, vnadiště, pěstování kukuřice v podhorských
oblastech či urbanizace přírodního prostředí zapříčinily, že se medvědi zdržují ve stále těsnější blízkosti lidských obydlí a ztrácejí plachost. Všechny tyto faktory zvyšují riziko střetu člověka s největší slovenskou šelmou,« uvedl v prohlášení generální ředitel SOP Dušan Karaska. Dodal, že počet medvědů v zemi se výrazněji nemění.

Na vině je člověk
Medvěd nepovažuje člověka za svou potravu. Při pohybu krajinou představují pro lidi mnohem větší riziko infekční nemoci přenášené hmyzem, autonehody, přírodní katastrofy, napadení toulavými nebo neukázněnými psy, případně důsledky špatného vybavení při pohybu v horách.

Pokud tyto velké šelmy v evropských podmínkách na člověka zaútočí, jde obvykle o důsledek postupné habituace na lidi (např. vinou krmení nebo nelegálního chovu) nebo o obrannou reakci v momentu překvapení nebo při ochraně mláďat.
Co tedy dělat, když na medvěda náhodou narazíte? Pokud si vás medvěd všiml, pravděpodobně se bude snažit utéct. Nedívejte se medvědovi přímo do očí (to si může medvěd vyložit jako záměr k útoku a reagovat protiútokem). Nesnažte se medvěda fotit či jej zahnat máváním a křikem. Raději se odvraťte a předstírejte, že medvěda nevidíte, mluvte klidným hlasem, po očku sledujte medvědovo chování a pomalu se vzdalujte. Neutíkejte!
Při výletech do oblastí obydlených medvědy se držte turistických tras. Pokud procházíte nepřehledným terénem, mluvte nebo si zpívejte, aby o vás medvědi včas věděli a měli možnost se vám vyhnout. A vyhýbejte se zdrojům jejich potravy (borůvky, maliny, zdechliny zvířat aj.). Dodržujte zákaz vstupu do přírodních rezervací a klidových oblastí a zákaz sběru lesních plodů v těchto místech. Respektujte medvědí domov stejně, jako medvědi respektují ten váš.

Zdroj: Naše Pravda, 9. 9. 12022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.