Přihlásit

Mše za myslivce a lesníky na Ohradě (Hlubocký zpravodaj)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství, pobočka Národního zemědělského muzea, s. p. o. nechá dne 20. září 2022 od 17.00 sloužit na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou mši za myslivce a lesníky k poctě svatého Eustacha, prvního patrona myslivců a jednoho ze čtrnácti pomocníků v nouzi.

Zámecká kaple byla v roce 1716 zasvěcena právě svatému Eustachovi, což dokládá i krásný oltářní obraz „Vidění svatého Eustacha“ od vlámského malíře Pietra van Roye. Muzeum tak navazuje na tradice schwarzenberských mší, sloužených za myslivce a lesníky a jejich ochranu každoročně až do roku 1937.
Letos si tímto připomeneme i 330. výročí založení Mysliveckého bratrstva svatého Eustacha v Hluboké (1692), které se podstatně zasadilo o zvýšení odbornosti lesního personálu a bylo prvním oficiálním sdružením myslivců v Čechách. Eustachova legenda, stejně jako pozdější o Hubertovi, se stala pro myslivce symbolem pokory a víry na které je potřeba stále myslet.
Mši celebruje světící biskup českobudějovické diecéze Mons. Pavel Posád za doprovodu Jihočeských trubačů a Chrámového pěveckého sboru Bohuslav z Lišova.
Srdečně zveme všechny, kdo si chtějí připomenout své blízké a známé z řad myslivců a lesníků, krásu mysliveckých tradic a prožít hezký podvečer na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou.

Zdroj: Hlubocký zpravodaj, 8. 9. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.