Přihlásit

Padesát let družby se slovenskými myslivci nepřerušil ani covid (Týdeník okresu Nový Jičín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ojedinělým rekordem, alespoň na Novojičínsku, se mohou pochlubit členové Mysliveckého sdružení (MS) Kateřinice-Trnávka.

V sobotu 27. srpna oslavili v Trnávce padesáté výročí společného přátelství s Mysliveckým sdružením Ráztoka z Považského Chlmce na Slovensku. Oslav se zúčastnilo devět členů „domácího“ sdružení a 22 slovenských myslivců.
První setkání zástupců obou mysliveckých sdružení se uskutečnilo 28. září 1972 v Bábkově u Žiliny. Tam došlo k ústní dohodě o navázání spolupráce mezi sdruženími. Na schůzce zástupci MS Kateřinice pozvali slovenské kolegy na společný hon na drobnou zvěř v listopadu téhož roku. Na oplátku měli kateřiničtí myslivci jet v prosinci na společný hon na divočáky na Slovensko. „Tenkrát to ale nevyšlo, protože bylo špatné počasí a navíc se pokazil autobus. Později se udělaly nějaké písemné záznamy a z toho se rozvinula ta družba. Nezastavily nás ani různé politické turbulence, rozdělení republiky či koronavirus,“ zdůraznil Miroslav Gregor.
Člen kateřinického sdružení Karel Šimečka doplnil, že od té doby doby jezdívají na Slovensko na hony, výroční schůze a také výročí společné spolupráce. Na Slovensku se slaví půlkulaté, v Česku kulaté. „Každoročně tam jezdíme na jelení říji, Slováci tady jezdí na srnčí říji. My jim vyřídíme lovecké lístky a povolenky k lovu na okrese a oni si tady střílejí srnce, my s nimi chodíme po kazatelnách jako doprovod. A my zase na Slovensku chodíme na naháňky přes zimu, střílíme tam divočáky, jeleny. Koncem června nebo i srpna pořádáme myslivecké odpoledne a pokaždé tady od nich někdo přijede. Setkáváme se tak čtyřikrát i pětkrát do roka,“ dodal Karel Šimečka.
Karel Šimečka upozorňuje, že pokud chtějí jezdit na hony k sousedům, musí mít všichni mezinárodní zbrojní průkazy.
Slovenské sdružení má nyní 22 členů, MS Kateřinice-Trnávka dvanáct. „S některými jezdí manželky, takže ze Slovenska dojel celý autobus. Byl tady i náš nejstarší, čestný člen,“ řekl Karel Šimečka a dodal, že Karel Polášek letos oslavil devadesát let, jeho manželka Františka je o pět let mladší a letos oslavili 65 let od svatby. „Karel Polášek ještě chodí na brigády, pomáhá s vykosťováním, když se dělá guláš, jeho manželka loupe cibuli,“ vyzvedl vitalitu čestných hostů na oslavě. Miroslav Gregor navázal s tím, že letošní akce mu vehnala slzy do očí i ve chvíli, kdy si předávali pamětní medaile k půlstoletí družby.
Karel Šimečka potvrdil, že za ta léta přerostlo setkávání v rodinná přátelství. Jeho slovenský kolega doplnil, že možná už třicet let jezdívají k nim na Slovensko na mysliveckou chatu celé rodiny. „Dnes už to je především kvůli přátelství než kvůli honům, protože lovecké lístky jsou neúměrně drahé,“ připomněl Miroslav Gregor.

Zdroj: Týdeník okresu Nový Jičín, 6. 9. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.