Přihlásit

V milovické rezervaci se rozmnožil vzácný druh chrobáka, nasadili ho tam vědci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V přírodní rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku se rozmnožil kriticky ohrožený chrobák. V roce 2020 vypustili vědci do rezervace samce a samice 150 chrobáků, loni i letos na konci jara zaznamenali nižší desítky nových brouků, informoval dnes ČTK ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

"Kriticky ohrožený chrobák je v Čechách považován za vyhynulého, poslední známý záznam tohoto druhu pochází z roku 2005 z Rané v Českém středohoří. Na Moravě se vyskytuje na několika posledních lokalitách v okolí Mikulova," uvedli ochranáři v tiskové zprávě.

V dubnu 2020 vypustili vědci v rezervaci ve dvou etapách 150 jedinců chrobáka pečlivého, 89 samic a 61 samců na ploše zhruba 2,3 hektaru. Loni i letos objevili brouky i jejich nory. "Nalezení brouci nenesli znaky opotřebování, takže se domníváme, že jde o jedince z nové generace, narozené již v rezervaci. Neměli například opotřebovaný čelní štítek, výběžky na předních nohou, či otupené rohy u samců," uvedla Lucie Ambrožová z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd. Přesný počet nových chrobáků podle ní není možné určit přesně, mělo by jít o nižší desítky.

První noví brouci zatím podle vědců nejsou zárukou, že chrobák se v rezervaci uchytí trvale. "Podle zkušeností z Nového Zélandu může trvat pět i více let, než budeme schopni posoudit, zda se nová populace rozrostla natolik, aby byla životaschopná," doplnila Ambrožová.

Chrobák pečlivý se v Česku dříve vyskytoval na pastvinách a v oborách teplých nížin, například v Polabí, v Českém středohoří a západních Čechách, a ve vojenských prostorech.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice.

Zdroj: ČTK, Milovice (Nymbursko), 25. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.