Přihlásit

Ochrana přírody v Kuej-čou přináší výsledky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Průzračná voda, modrá obloha, lesnaté hory: ochrana přírody v Kuej-čou přináší výsledky.

Podle odboru ochrany životního prostředí provincie Kuej-čou byla v roce 2021 celková kvalita povrchových vod v provincii "vynikající" a 97,7 % hlavních monitorovaných úseků řek je v dobrém stavu. Dosažení těchto úspěchů však vyžaduje ze strany vlády provincie Kuej-čou soustředěné úsilí.

Snahy Kuej-čou v oblasti správy a ochrany životního prostředí velmi zapůsobily i na zahraniční hosty. Španělský velvyslanec v Číně Rafael Dezcallar ocenil inovativní řešení péče o životní prostředí a ekologického rozvoje, která vláda Kuej-čou navrhla, i pozoruhodné úspěchy, kterých na tomto poli dosáhla.

V oblasti Kchaj-jang v provincii Kuej-čou na jihozápadě Číny byla nedávno zrušena zařízení pro těžbu a zpracování fosfátových hornin. "Zdejší životní prostředí se do značné míry zlepšilo. Zmizel pach fosforu a ubylo i prachu a hluku." říká o významných změnách ve svém městě Kchaj-jang a zejména řece Jang-šuej místní usedlík Kou Čchien-šuang.

Řeka Jang-šuej je přítokem řeky Wu. Na konci minulého století do ní okolní průmyslové společnosti vypouštěly odpadní vody, což vedlo k drastickému zvýšení koncentrace fosforu a celkové kontaminaci řeky.

Pro zlepšení kvality vody v řece Jang-šuej zavedla vláda Kuej-čou striktně systém správců řek (River Chief System, RCS), navrhla nové předpisy a optimalizovala systémy čištění odpadních vod.

Po účinném odstranění znečištění poklesla celková koncentrace fosforu v řece Jang-šuej z cca 8,0 mg/l na 0,2 mg/l a kvalita vody dosáhla stupně III. Řeka Jang-šuej je stále čistší a odráží pozitivní přístup vlády provincie Kuej-čou k ekologickému rozvoji.

Kromě ochrany vodních toků inovuje Kuej-čou také ochranu rostlin. Ve městě An-Šun použil příslušný úřad pro záznam informací o zdejších starých stromech big data a následně připravil pro tyto stromy tabulky s QR kódy.

"Naskenováním tohoto kódu si mohou lidé zobrazit základní informace o zajímavých starých stromech, jako je například geografická poloha, růstová data a fotografie ve vysokém rozlišení. To vše nám pomůže stromy lépe poznat a chránit." říká místní občan Fang Ming. Svou elektronickou identitu má dnes již přes 1300 starých stromů, které tak mohou být účinněji chráněny.

V otázkách ochrany životního prostředí však vláda Kuej-čou věnuje pozornost i každodenním zvykům svých obyvatel. Například v restaurační ulici ve městě Liou-pchan-šuej v oblasti Čung-šan si mohou zákazníci povšimnout, že všechna stravovací zařízení instalovala nové lapače olejové mlhy.

Oblast Čung-šan již nyní vybudovala systém sledování kvality ovzduší s plným pokrytím. Pokud znečištění vzduchu překročí bezpečnou úroveň, automaticky se spustí alarm. Příslušné útvary pak daný podnik včas upozorní a uplatní opatření na snížení prašnosti.

Jak můžeme vidět, ekologie je ve snahách Kuej-čou o udržitelný rozvoj skutečně na prvním místě. Ostatně, v období 13. pětiletého plánu Číny věnoval prezident Si Ťin-pching budování ekologické civilizace v Kuej-čou velkou pozornost a vydal řadu důležitých pokynů. Heslo "čisté vody a zelené hory jsou stejně cenné jako hory zlata a stříbra" změnilo rozvoj provincie Kuej-čou od základů.

V posledních letech proto vláda Kuej-čou klade na ochranu životního prostředí stejný důraz, jako na ekonomické pokroky. Podle odboru ochrany životního prostředí v provincii Kuej-čou byl stav životního prostředí v roce 2021 obecně dobrý a stabilní.

Vedle kvality povrchových vod zažívá Kuej-čou také ideální kvalitu ovzduší, přičemž počet dní splňujících index kvality vzduchu (AQI, air quality index) v devíti hlavních městech provincie dosahuje průměrně 98,4 %.

Ještě významnějším úspěchem je míra přírůstku zalesnění a objem znovuzalesněné zemědělské půdy, v nichž je Kuej-čou ze všech oblastí Číny na prvním místě. V posledních deseti letech bylo v provincii Kuej-čou zalesněno 50,97 milionu mu (3,4 milionu hektarů), přičemž míra zalesnění vzrostla ze 47 % na 62,12 %.

Podle údajů lesnického odboru Kuej-čou bylo v provincii zřízeno 314 přírodních rezervací různých typů a míra biodiverzity patří k nejvyšším v zemi. Celková hodnota lesnické produkce vzrostla ze 40,1 miliardy jüanů na 371,9 miliardy jüanů. Za deset let se tedy zvýšila více než devětkrát.

"Kvalitní životní prostředí je největší konkurenční výhodou Kuej-čou. Proto musíme ve snahách o jeho ochranu pokračovat," říká tajemnice provinčního výboru KS Číny v Kuej-čou a předsedkyně stálého výboru lidového shromáždění provincie Kuej-čou Šen I-čchin.

Zdroj: ČTK, Kuej-jang (Čína), 19. 89. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.