Přihlásit

Veterináři začali vybíjet drůbež (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výskyt ptačí chřipky v Česku poprvé po deseti letech nabral rychlý spád. Veterináři včera nařídili vybít veškerou drůbež v okruhu tří kilometrů kolem ohnisek výskytu na jižní Moravě.
Mezitím ovšem přicházejí zprávy o úhynu drůbeže i z dalších míst České republiky. Ministerstvo zemědělství přitom uvedlo, že chovatelé dostanou za utracené ptáky odškodnění.

ŠEST TISÍC KACHEN
Veškerá drůbež bude v tříkilometrovém pásmu kolem Ivančic a Moravského Krumlova utracena během víkendu. "Máme nová hlášení o úhynu drůbeže, proto jsme k opatření přistoupili," řekl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. V okolí ohnisek nákazy jsou převážně malochovy. V nich by mělo být jedenáct set kusů zvířat. Vybít ale budou muset veterináři i reprodukční chov společnosti Sebol, kde je zhruba šest tisíc kachen a šedesát tisíc jejich vajec. "Speciální kontejner napustíme oxidem uhličitým a kachny do něj vložíme. Je to jediný způsob, injekčně se dají vybíjet jen malé chovy," dodal Semerád.
Pokud o to chovatelé požádají, veterináři v uzavřených pásmech neutratí exotické ptactvo. Tyto chovy se však budou muset podřídit veterináři stanoveným podmínkám. Čtyřčlennou skupinu z Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně dnes na jižní Moravu vyšle i armáda. "Naši veterináři navážou součinnost se zástupci Státní veterinární správy Brno v Moravském Krumlově a dále se budou přímo v terénu podílet na realizaci přijatých opatření dle pokynů velitele zásahu," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

MILIONY NA NÁHRADU
Armádní veterinářské týmy se budou střídat po třech dnech, přičemž délka jejich nasazení bude záležet na vývoji nákazy. Armáda je připravena v případě potřeby nasadit až tři veterinární týmy současně.
"To víte, že budeme žádat kompenzaci od státu. U mě budou, mám jen devět slepic," řekla přímo v Moravském Krumlově chovatelka, která se přišla podívat na zásah veterinářů, hasičů a policistů.
Zástupce kachní firmy Sebol Pavel Bílek odhaduje škody na stovky tisíc, protože podle něho nejde jen o vybitá zvířata. Chov totiž bude poté potřeba obnovit. "Ministerstvo zemědělství se zatím tváří v otázce kompenzací vstřícně," doplnil Bílek.
Ivančice, další ohnisko nákazy, mají pro chovatele už přichystané formuláře na odškodnění.
"Jsou dokonce deset let staré, od minulé nákazy," vysvětlil ivančický starosta Milan Buček.
Ministerstvo zemědělství uvedlo, že stát má na kompenzace připraveno 31,3 milionu korun. "Ceny obvyklé se budou určovat zpětně zejména podle statistiky doložených cen za jatečnou drůbež za aktuální období, tedy za leden 2017," přiblížila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Chovatelé o náhradu musejí zažádat do šesti týdnů od utracení drůbeže a budou muset předložit patřičný doklad. Za slepici tak chovatel bude moci získat sto korun, za utracenou krůtu 1100 korun. Před deseti lety stát na náhradách vyplatil 50 milionů korun.
Je možné, že onemocnění se rozšířilo i do jiných oblastí. Veterináři dostávají hlášení o úhynu ptáků ze středních Čech, Zlínského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje.
Lidé se virem ptačí chřipky nakazit nemohou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.