Přihlásit

Ministerstvo zemědělství by podle senátní komise mělo omezit lov laní (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství by podle senátní komise pro rozvoj venkova mělo omezit dobu lovu spárkaté zvěře, hlavně mláďat a samic daňků a jelenů. Komise o to požádala ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), oznámil dnes její předseda Jiří Vosecký (SLK). Podnět ke změně vyhlášky dal Václav Chaloupek z klubu Starostů.

Ministerstvo před třemi lety, kdy v jeho čele stál Miroslav Toman (ČSSD), umožnilo podle Chaloupka odstřel laní a daněl do dvou let věku celoročně. Důvodem byla snaha o regulaci přemnožené zvěře. Senátor to však označil za "neetické, barbarské a nelidské". Komise na jeho popud doporučila omezit dobu lovu u kolouchů a daňčat od 1. září do 31. května a u laní a daněl od 1. září do 15. února. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK shání.

Omezení je podle Chaloupka kompromisem a bude respektovat to, že "samičí zvěř a mláďata potřebují svou ochranu". Senátor uvedl, že nezpochybňuje fakt, že stavy spárkaté zvěře jsou příliš vysoké, což má negativní vliv na obnovu lesů po kůrovcové kalamitě. Vyhláška z roku 2019 umožňuje lovit laně, daněly, srny a mufloní samice i nejvyšším stavu březosti i v době kladení mláďat.

Chaloupek se podle svých slov o nápravu pokoušel jak u bývalého ministra, tak i u jeho nástupce. Vosecký uvedl, že je třeba motivovat myslivce k tomu, aby se jejich terčem stala samčí zvěř. "Jsme jediný stát v Evropě, který povolil střílet březí laně, srnčata a daněly," dodal Vosecký.

Zdroj: ČTK, Praha, 9. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.