Přihlásit

Ptačí chřipka neudeřila jen kdesi daleko. Je za Prahou (prazsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Zprávy o vybíjení chovů drůbeže kvůli ptačí chřipce už pro Pražany nebudou nějakou vzdálenou zvěstí. Ke čtyřem ohniskům nákazy na jižní Moravě přibylo v sobotu v České republice páté - a přímo za humny! Mezi ptáky vysoce nakažlivý virus typu H5N8, k jehož šíření podle předpokladů mohou přispívat divoké kachny či labutě, byl prokázán u jedné ze dvou uhynulých hus (u druhé se testy neprováděly) v Lázních Toušeň na Praze-východ. V městysu v těsném sousedství Labe i jezer u Čelákovic, kde se divoce žijící vodní ptactvo vyskytuje. Nachází se tam velký chov s osmi stovkami rozmanitých zvířat, připomněl v sobotu Petr Majer ze Státní veterinární správy. Mezi chovanými ptáky nechybějí třeba ani pštrosi.

"Na místě budou veterináři zasahovat v dalších dnech, kdy také budou upřesněna konkrétní opatření. Standardem je zásah za pomoci hasičů a dohledu policie spojený s likvidací všech ptáků v ohnisku nákazy - k tomu se používají smrtící injekce nebo jsou zvířata utracena v boxech s rychle působícím plynem.
Vybíjení se týkalo všech venku chovaných ptáků
Není ovšem jisté, že by se v Lázních Toušeň měly odehrávat podobné scény jako nyní na Moravě, kde se nekompromisní vybíjení týkalo všech venku chovaných ptáků v daném místě (nikoli tedy jen v příslušném chovu), ať už byli třeba v kurníku, nebo dejme tomu v holubníku.
Výjimky neplatily; úlevu nedostaly ani dvorky s pár slepičkami. Je spíše pravděpodobné, že na Praze-východ zůstanou opeřenci drobných vlastníků ušetřeni - a likvidace postihne jen jediný velkochov. Přesné informace dostanou občané prostřednictvím radnice.
Chovatelé mohou požádat o kompenzaci
Kolem ohniska nákazy se pak vytyčují tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrový okruh s režimem dozoru. Třebaže se zásahy odehrávají v ochranných oblecích (což vize apokalypsy s výkřiky odchytávaných opeřenců ještě umocňuje), přenos viru H5N8 na člověka zatím nebyl zaznamenán.
Chovatelé nuceně zlikvidovaných kusů mohou požádat ministerstvo zemědělství o finanční kompenzaci od státu. Výplata ovšem není automatická, o peníze se je třeba přihlásit - a k tomu stihnout šestitýdenní lhůtu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.