Přihlásit

Bojga hnědá a skokan volský v nepůvodním prostředí způsobili miliardové škody (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dva invazní živočišné druhy - žába skokan volský a had bojga hnědá - způsobily na světě mezi lety 1986 až 2020 ekonomické škody v hodnotě 16 miliard dolarů (385 miliard korun). Uvádí to výzkumná studie zveřejněna v odborné časopise Scientific Reports.

Tito živočichové poškozují přírodu a bojgy vyvolávají výpadky elektrického proudu. Jsou na seznamu invazních nepůvodních druhů.

Skokani volští mohou vážit téměř kilogram a skokem ze zálohy se vrhají na kořist, nejčastěji na mláďata vodních ptáků, želv či aligátorů. Jejich původním prostředím jsou tropické a subtropické oblasti Severní Ameriky, ale vysazeny byly ve Střední i Jižní Americe a v Evropě, kde ohrožují původní druhy a nemají mnoho přirozených nepřátel. Dovoz do Evropské unie je nyní zakázán.

Bojga hnědá je had pocházející z Austrálie a Indonésie. Po druhé světové válce byla přivezena zřejmě na některé válečné lodi na ostrov Guam a na Mariany. Na Guamu šlo o velmi agresivní invazi, do konce 60. let obýval tento had celý ostrov, vyhubil deset z 12 tamních ptačích druhů a vážně ohrozil i pozemní a stromové obratlovce. Bojga patří k užovkovitým hadům a kořist zabíjí jedem.

Na Guamu mohutná populace těchto plazů způsobila četné výpadky proudu, protože tito noční tvorové šplhají na stožáry a vnikají do transformátorů. Populace se nyní snižuje, kromě jiného díky programu vyhazování otrávených mrtvých myší z vrtulníků.

Autor nové studie o invazních druzích je podle agentury Reuters doktorand Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Ismael Soto Almena, který se zabývá studiem rybolovu a ochrany vod.

"Tyto druhy se dnes dostávají na nová místa zejména obchodem s domácími zvířaty. Všichni chtějí mít co nejexotičtějšího hada. Navrhujeme pravidelně aktualizovat seznam druhů, s nimiž je zakázáno obchodovat," řekl Soto.

Zdroj: ČTK, Washington, 29. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.