Přihlásit

Pozor na silnici, srnce v tyto dny pobláznila říje (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pod náporem volání přírody stoupá na jihomoravských silnicích riziko srážky se zvěří. Zejména pak se srnci, kteří jsou kvůli vidině páření výrazně aktivnější. Na aktuální nebezpečí na silnicích upozorňují řidiče policisté i myslivci. „Ve druhé polovině července začíná srnčí říje a skončí v první polovině srpna. Po její dobu ztrácí zvěř opatrnost,“ vzkázala Andrea Güttlerová z Českomoravské myslivecké jednoty.


V těchto dnech srnci vystřelují vstříc autům v kteroukoliv hodinu. Čerstvou zkušenost s tím má například Jana Petláková. „Nikdy bych si nemyslela, že se to může odehrát tak rychle. Najednou mi na přední kapotě přistál srnec. Naštěstí jsem nejela moc rychle, ale auto museli odtáhnout do servisu,“ řekla žena z brněnské Líšně.
Jihomoravští policisté teď vyjíždí k nahlášeným srážkám několikrát denně. Za poslední dva dny třeba k Bořitovu na Blanensku, Čebínu na Brněnsku, Křenovicím na Vyškovsku, Krumvíři na Břeclavsku či k dálnici u Brna.

PŘEDVÍDAT, CO SE STANE
Nebezpečí podle nich mají řidiči předvídat, zvláště v úsecích, kde jsou místa výskytu zvěře označena dopravní značkou. „Také na hranicích lesa nebo u kukuřičného pole by měli řidiči snížit rychlost a ztlumit světla, protože pod dálkovými je zvěř dezorientovaná. Je třeba mít na paměti i to, že srna nebo srnec nikdy nechodí sami, je lepší zastavit a počkat až přeběhne celé stádo,“ doporučil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Když už je srážka téměř jistá, pomohou pevně posazené ruce na volantu, brzdy a snaha udržet přímý směr jízdy.

Místo nehody je potřeba označit a událost oznámit na tísňovou linku 158. Záznam poslouží pojišťovně pro případné vyplacení škody, operátor má také kontakty na myslivecké hospodáře, kteří se o zvěř postarají. „V žádném případě by řidiči neměli sraženou zvěř sami odvážet, bylo by to posuzováno jako krádež,“ upozornil Šváb.
Podle statistik zahyne ročně na silnicích téměř třináct tisíc zvířat, srnčí tvoří většinu. V rychlosti vyšší než padesát kilometrů v hodině může dojít i k vážným nehodám a zraněním řidičů.
Navíc se podle čísel Asociace českých pojišťoven počet nehod se zvěří každoročně zvyšuje. „V roce 2020 jsme šetřili asi čtrnáct a půl tisíce nehod s celkovou škodou přes 550 milionů korun. V dalším roce se jednalo už o 15,3 tisíce nehod šetřených policií a celkovým objemem škod převyšujícím 630 milionů korun. Stoupající tendenci pozorujeme už řadu let. Oproti roku 2014 se počet nehod dokonce zdvojnásobil,“ upozornil Petr Jedlička z asociace pojišťoven.
Průměrná škoda na autě přesahuje čtyřicet tisíc korun. 

Zdroj: Brněnský deník, 23. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.