Přihlásit

Polští odborníci radí: Křičte, mávejte, tleskejte! (Aha!)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Útoky vlků na Jablunkovsku neustávají. Co dělat tváří v tvář šelmám?

JABLUNKOVSKO
Strach a vztek, to cítí teď lidé na Jablunkovsku vůči vlkům, kteří jim denně masakrují ovce. „Pokud narazíte v lese na vlčí smečku nebo vás obstoupí, zvedněte ruce a mávejte jimi, tleskejte a hlasitě křičte,“ radí polští odborníci.

Místní vzpomínají, jak před pár lety po Beskydech běhal medvěd. Ochránci přírody tehdy neustále opakovali, jak se chovat při setkání s ním. „Teď tu máme oprsklou vlčí smečku a je ticho po pěšině. Informace, co při střetu s nimi dělat, bychom si zasloužili,“ zlobila se Marcela Bojková z Písku, kterou šelmy připravily o plemenné berany.

Útok v Polsku
O návrat vlka do naší přírody se stará Hnutí Duha, proto se na něj Aha! s těmito otázkami obrátilo. Zůstaly však bez odpovědí, telefony jejich zástupci nezvedali. Hnutí pouze ve své zprávě uvedlo, že v Česku ani na Slovensku během 20 let vlci nikoho nenapadli. K útokům však došlo v Polsku, se kterým Jablunkovsko sousedí. Podle odborníků Sabiny Nowakové a Roberta W. Mysłajeka z tamní Akademie věd existuje několik jednoduchých kroků, jak vlky odradit.

Hluboký hlas
Když zamáváte zvednutýma rukama, budete viditelnější a vaše vůně se rozšíří. „Tleskejte, křičte hlubokým tónem. To jim dá vědět, že mají co do činění s mužem, který je pro ně hrozbou. Pokud se zdráhají odejít, a to se stane s přerostlými zvědavými štěňaty, něco po nich házejte,“ poradili akademici.

Zabili přes 200 ovcí
Smečka vlků už na Jablunkovsku zabila přes 200 ovcí. „Útočí denně. Ohrady jsou prázdné. Vždyť tady za chvíli ovce zmizí úplně,“ rozčiloval se Stanislav Byrtus z Písku, který chce svolat protestní mítink.

Zdroj: Aha!, 20. 7. 20232

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.