Přihlásit

Veterináři dnes chtějí ukončit utrácení chovů kvůli ptačí chřipce (Finance.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 11. ledna (ČTK)
Veterináři dnes chtějí dokončit utrácení domácích chovů drůbeže v okolí tří ohnisek výskytu ptačí chřipky na jižní Moravě. Zbývají už jen jedinci, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava. Města by také měla zajistit specializované firmy, které vyčistí a vydezinfikují prázdné prostory po vybité drůbeži. Teprve potom se začne počítat lhůta, kdy je potřeba dodržovat povinnosti v ochranných a dozorových pásmech.

Na jižní Moravě se ptačí chřipka objevila v Moravském Krumlově a ve dvou ohniscích v Ivančicích. Veterináři nařídili v ochranném pásmu utratit veškerou chovanou drůbež a ptactvo, s čímž začali minulý pátek. Ušetřené byly nakonec Vedrovice. Usmrceno bylo zhruba 10.000 zvířat včetně jediného velkochovu kachen u Krumlova.

"Nyní musí následovat mechanická očista, je na obcích, jak to zařídí. Od chvíle, kdy skončí, se počítá lhůta 21 dní v ochranném pásmu a lhůta 30 dní v dozorovém pásmu. Odborné firmy nám musí předložit, že jimi použité prostředky virus zničí," řekl Salava. Vzhledem k mrazům, které mají pokračovat, musí firmy doložit i to, že vybrané prostředky hubí viry i při nízkých teplotách. "Vybereme ten, který bude mít hodnotu nejnižší," uvedl.

Lidé stále hlásí nálezy uhynulých ptáků z celé republiky. Podle Salavy se ale ukazuje, že větším aktuálním nepřítelem je silný mráz, který mnozí nepřežijí. "Kdyby takto nemrzlo, vzorků k vyšetření by bylo o dost méně," uvedl Salava.

Na jižní Moravě se objevilo minulou sobotu ještě jedno ohnisko, a to v Brodě nad Dyjí. Zde však nebylo nutné utrácet chovy v ochranném pásmu. Zatím poslední ohnisko v Česku se objevilo ve středních Čechách na velké chovatelské farmě v Lázních Toušeň.

Ptačí chřipka se objevila v Česku po deseti letech poté, co se vyskytla v okolních státech i dalších evropských zemích. Virus šířící se mezi ptáky je vysoce patogenní, jeho přenos na člověka je však velmi nepravděpodobný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.