Přihlásit

Když člověk ovlivní přirozenou evoluci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když vypěstujeme růži bez trnů, nepřestane vonět? Bude velké jablko pořád dost sladké? A když zbavíme kapra šupin, co si o Vánocích schováme pod talíř? Lidé vylepšují vlastnosti rostlin i zvířat už tisíce let. Když však člověk takto ovlivní přirozenou evoluci, musí nést i důsledky. Navštivte výstavu Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství od 22. července v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Tisková konference k výstavě Nekonečný příběh se koná 21. července ve 14:40 hodin za účasti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly. NZM Praha, 2. patro. Svou účast prosím potvrďte na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Proč se lidstvo od nepaměti věnuje šlechtění a plemenářství? Důvody mohou být různorodé, od zajištění bohaté úrody přes odolnost rostlin a živočichů až po estetické hledisko. Nová výstava Národního zemědělského muzea, která nese název Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství, představí zajímavosti z historie i současnosti zemědělského šlechtění. "Nejmodernější techniky šlechtění, hraničící se science fiction, přesto pouze kopírují to, co dělá sama příroda. Ale vědomě a především daleko rychleji. Výstava představí fascinující objevy, ale i význam vědeckého základu, který jim dal právě G. J. Mendel," říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Hlavní výstava sezony připomíná 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela a ukáže pokrok v genetice, šlechtitelství a plemenářství v průběhu staletí s důrazem na české země. Přiblíží Mendelovy objevy v oblastech úzce spjatých se zemědělstvím, včetně vědeckých omylů. Časová osa přináší podstatné informace, které se udály na poli šlechtitelství od domestikace až po genové inženýrství. Výstava podává zajímavé informace neotřelou formou i atraktivním vizuálním ztvárněním a zároveň připomíná, že i sebelepší úmysly mohou být zneužity.

V rámci časové osy vystupuje současně 16 hlavních témat, která kromě podrobnějších informací obsahují také audiovizuální prvky, interaktivní předměty i autentické sbírkové exponáty z fondu NZM.

Návštěvníci se například dozvědí, odkud se šířily jednotlivé druhy rostlin a živočichů, nebo se seznámí s největšími českými objevy v oblasti šlechtění a plemenářství, které nás proslavily ve světě, jako jsou například sladovnický ječmen 'Diamant', cukrová řepa 'Dobrovická A', 'Malínský' křen, přeštické prase, starokladrubský kůň, lnářský modrák, a další. Dozví se, které jablko se dostalo až do kosmu a které plemeno psa považujeme za národní poklad.

Dominantou výstavy je kostra plnokrevníka Gradiva, který stál na začátku řady dalších velmi úspěšných dostihových koní. Gradivo patřil k nejúspěšnějším dostihovým koním své doby a k nejvíce využívaným plemeníkům v historii československého chovu koní.

Ve světě nás proslavil i ječmen Haná Pedigree Emanuela Proskowetze mladšího (1849–1944), který od roku 1875 v Kvasicích na Hané postupně vyšlechtil velmi kvalitní odrůdu ječmene Haná Pedigree, a sice z krajové odrůdy získané od rolníka z Holešova. Haná Pedigree dala základ dalším odrůdám sladovnického ječmene nejen u nás, ale i ve světě.

Výstavu doprovází i panelová výstava Mendel - komiks ze života Gregora Johanna Mendela výtvarníků Venduly Chalánkové a Jána Obyšovského, kterou zapůjčila Hvězdárna a planetárium Brno, partner výstavy.

Hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas. Výstava se koná za finanční podpory Ministerstva kultury.

Záštitu nad výstavou poskytli ministr zemědělství Zdeněk Nekula a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Zdroj: ČTK, Praha, 14. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.