Přihlásit

Domácí chovy ohrožují ptáci z volné přírody (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kurníky, voliéry i výběhy musí zakrýt střecha nebo plachta

Po deseti letech se ptačí chřipka vrátila do Česka. Viry řádí na jihu Moravy i ve středních Čechách, pouhých dvanáct kilometrů od hranic mělnického okresu, v Lázních Toušeň na Praze východ.
Zatím zasáhly jen velké chovy, strach mají ale i majitelé domácích chovů. O své slepice, kachny, husy i holuby, papoušky a pštrosy. Aby se ptáci nenakazili nebo nemuseli být utraceni kvůli příliš blízkému ohnisku.
"Situaci velmi bedlivě sledujeme, zejména proto, že se pásmo dozoru rozšířilo až na některé lokality v mělnickém okrese," říká David Rameš, jednatel cítovského svazu chovatelů a generální sekretář Českého svazu chovatelů.
Základní ochranou domácích chovů před viry ptačí chřipky podle něho je, aby se všichni chovatelé snažili mít své svěřence zavřené.
"Důvodem je zamezení styku s volně létajícími ptáky, zejména pak jejich trusem. Virus se totiž nepřenáší vzduchem," vysvětluje David Rameš.
Technická opatření začínají zakrytím kurníků, výběhů a voliér střechou nebo plachtou tak, aby se zabránilo vniku trusu od ptáků z volné přírody do prostor obývaných svěřenci chovatelů.
"Samozřejmě se tím nemyslí hermetické uzavření chovů, ale horní zakrytí. Zamezit by se mělo i vniknutí trusu do míst, kde je krmivo, ale to mají asi všichni chovatelé ve chráněných nádobách," poznamenal člen Českého svazu chovatelů, který se sám věnuje chovu drůbeže, brahmánek a zakrslých velsumek, nebo holubů. Doma má i králíky a kozla Artura.
Dalším doporučením je oddělit od sebe vodní a hrabavou drůbež tam, kde ji mají chovatelé pohromadě. "Holubi jsou zvláštní kategorie, neboť u nich se dosud, za mnoho let sledování, výskyt viru H5N8 neprokázal," připomněl David Rameš, podle kterého proto jedná Český svaz chovatelů se Státní veterinární správou o vyjmutí holubů z direktivního vybíjení v postižených pásmech. "Přesto i u holubů platí základní pravidla o zavedení uzavřeného chovu. Troufám si ale tvrdit, že to tak většina chovatelů má, neboť voliérový chov holubů u nás převažuje," doplnil David Rameš.

Doporučení Státní veterinární správy
• ideální je drůbež chovat v uzavřených objektech a chránit ji před kontaktem s volně žijícím ptactvem
• v chovech, kde není možno zajistit chov v uzavřeném objektu, přijmout opatření, která zabrání kontaktu s volně žijícími ptáky
• krmivo a vodu dát dovnitř budovy, v krajním případě pod přístřešek
• zamezit pobytu na vodních plochách, kde jsou i volně žijící vodní ptáci
• pokud možno nenapájet neošetřenou vodou z povrchových vodních nádrží, k nimž mají přístup volně žijící ptáci
• venkovní vodní nádrže dle možností chránit před volně žijícími ptáky (sítě, ploty, zábrany)
• využívat plašičů, pokud je to možné a vhodné, například siluet nebo maket dravce,
• zamezit znečištění krmiva a vody trusem volně žijících ptáků
• oznámit zvýšený úhyn, onemocnění nebo změnu chování ptáků veterináři
• nekrmit zvířata masem uhynulých ptáků

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.