Přihlásit

Kokořínsko: poklidné soužití s vlky? (denikreferendum.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O konfliktech mezi vlky a lidmi se píše dobře, co se ale děje v oblastech, odkud o žádných vyhrocených konfliktech s vlkem není slyšet? Pro odpovědi se autor vypravil na Kokořínsko.

Návrat vlka na naše území, po téměř sto letech od jeho vyhubení, byl pro lidi se vztahem k přírodě důvodem k radosti. Jako vrcholový predátor má v přírodě své důležité místo. S vlkem se ale nesporně objevily také nové výzvy pro chovatele zvířat. Ti mohli mít z návratu šelmy pochopitelné obavy. Navíc dalším, kdo s návratem vlka nepočítal, byly zákony.
A tak chvíli trvalo, než stát vytvořil systém podpory a pravidel, jenž by umožnil tuto vzácnou šelmu chránit a zároveň podpořil zemědělce, kteří nově musejí investovat do zabezpečení stád, nebo kterým dokonce vlk zadáví zvířata. Dnes už jsou pravidla nastavena jasně, i když stále mají své mouchy.

Celý článek naleznete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.