Přihlásit

Odborníci potvrdili výskyt rysa ostrovida v Moravském krasu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 13. ledna (ČTK) - Odborníci potvrdili výskyt rysa ostrovida v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Největší kočkovitá šelma vyskytující se v České republice se v lokalitě zdržuje minimálně od září. Rysa v CHKO přímo pozorovali a zdokumentovali pracovníci Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa a Miroslav Kutal, uvedl dnes v tiskové zprávě Jan Piňos z Hnutí Duha.
Podle vědců to vypadá, že rys se vyskytuje v Moravském krasu a širší oblasti Drahanské vrchoviny trvaleji. Minulý týden to potvrdily i nálezy stop. Nezpochybnitelný důkaz přinesla také fotopast, umístěná u nalezené stržené kořisti.
Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.
"Výskyt rysa je důkazem kvalit prostředí, v němž nachází dostatek potravy i úkrytů. Jeho výskyt nedaleko od jihomoravské metropole není důvodem k obavám. Lidem se vyhýbá a loví spíše slabší kusy zvěře. Řidiči by ale měli být obezřetní, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy jsou rysi nejaktivnější," uvedl Antonín Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Nejbližší rozmnožující se populace rysa žije v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysic vyvedlo mláďata. Největší česká populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60-80 dospělých rysů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.