Přihlásit

Ptačí chřipka udeřila na Hané (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uhynulá labuť v Olomouci v sobě měla vir H5

Olomoucký kraj
Ptačí chřipku potvrdilo laboratorní vyšetření uhynulé labutě nalezené na břehu řeky Moravy u kojeneckého ústavu v Olomouci. Veterináři vydali mimořádná veterinární opatření. Pokud chovatelé v okolí zaznamenají úhyn ptactva, musejí se ihned obrátit na Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj. To v těchto dnech platí pro všechny úhyny v komerčních chovech, ale i pro drobnochovatele. "U uhynulé labutě nalezené v Olomouci byl potvrzen vir H5. Byla přijata mimořádná veterinární opatření. Zatím žádné úhyny drůbeže z bezprostředního okolí místa nálezu hlášeny nemáme," informoval Aleš Zatloukal, ředitel Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.
Do jednoho kilometru, kde jsou vyhlášena veterinární opatření, je pouze zahrádkářská kolonie. "O té zatím bližší informace nemáme. Pokud by tam někdo choval slepice a došlo k úhynu, musí nám to sdělit. My bychom nechali provést vyšetření a případně přikročili k dalším opatřením," informoval. Jestli labuť podlehla vysoce patogennímu subtypu H5N8, veterináři včera v 15.00 neměli laboratorně potvrzeno.

OHNISKO NA TÁBORSKU
V České republice je nyní šest ohnisek nákazy a jedno ochranné pásmo, které zasahuje ze sousedního Polska.
Poslední ohnisko v pátek vyhlásila Státní veterinární správa na základě výsledku laboratorního vyšetření u uhynulé drůbeže z malochovu v obci Chotčiny na Táborsku v Jihočeském kraji.
Chovatelé drůbeže na Olomoucku již na konci roku, když se ohniska zákeřného ptačího moru přibližovala Česku, zkontrolovali preventivní opatření proti ptačí chřipce. "V současné době už mám jen krůty, které jsou odchovávané v hale, a tam nepronikne nic. Všechna okna a klapky jsou zajištěny tak, aby se do chovu žádný pták a škůdce nedostal," popisovala v prosinci Pavlína Přecechtělová z Luké-Březiny. "Venku nám nic neběhá. Co je přes rok na pastvě, husy a kachny, bylo prodáno před Martinem, ještě před tím, než s podzimním tahem ptactva začala hrozit ptačí chřipka," dodala.

HUSY MUSEJÍ DO HALY
Husí farma v Uničově-Nové Dědině v tomto týdnu na doporučení veterinární správy zpřísnila ochranu svého vodního ptactva, které doposud měli ve volném výběhu. "V našem případě bylo naštěstí opatření jednoduché: přímo u výběhů máme velké haly, které jsou zastřešené. Dali jsme krmení dovnitř a natáhli tam vodu. Jen teď musíme každý den podestýlat," popisoval jednatel rybářství v Nové Dědině Martin Horák, jehož rodina vlastní i největší husí farmu v Olomouckém kraji. "Letos navíc nechávám vymrznout všechny rybníky, takže se tam žádné divoké ptactvo nevyskytuje. Nic nehrozí a ničeho se nebojíme," dodal Martin Horák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.