Přihlásit

Na zámku Ohrada vystavují akvarely velikána české ilustrace Mirko Hanáka (Hlubocký zpravodaj)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na letošní sezónu připravilo Národní zemědělské muzeum Ohrada mimořádnou výstavu Mirko Hanák – malíř a ilustrátor. K vidění je 50 originálů autorových akvarelů, většinou ilustrací ke knihám o přírodě, ale i umělcova volná tvorba. Výstava je ke zhlédnutí do 20. července 2022.

Výstava měla proběhnout již v roce 2021, kdy uplynulo přesně 100 let od narození a 50 let od úmrtí tohoto výjimečného umělce. Vzhledem k protiepidemickým opatřením se však slavnostní zahájení uskutečnilo až letos na jaře.
Starší a střední generaci je Mirko Hanák dobře znám, jeho ilustrace ozdobily bezpočet oblíbených knih. Namátkou lze jmenovat například tituly Admirál na Dyji, Stříbrný lipan a Vuí se směje od Jaromíra Tomečka; Šelmy hledají domov Vladimíra Pazourka; Rybaříci na Modré zátoce a Potulný lovec Karla Nového; Bažantnice Jana Vrby a další.
Mirko Hanák si vyvinul jedinečný styl inspirovaný čínským akvarelem. Neusiloval o doslovné zachycení viděného. Naopak, byl mistrem umělecké zkratky. Pomocí rozpíjené barvy a několika tahů tuší dokázal brilantně vystihnout pohyb a „duši“ zvířete, zachytit atmosféru okamžiku. V jeho ilustracích se zračí láska k přírodě a hluboká znalost života, vzhledu a chování zvířat. Svět přírody dokonale poznal během nekonečných toulek krajinou, při tvorbě mu pomáhala i výborná vizuální paměť.
Výsledkem této syntézy talentu a porozumění přírodě jsou poetické, s lehkostí a jistotou načrtnuté vzdušné akvarely kypící životem, které si zaslouženě získaly uznání nejen v tehdejším Československu, ale i v zahraničí, kde Mirko Hanák vystavoval. Řada jím ilustrovaných knih vyšla v Anglii, Německu, Francii, Japonsku a dalších zemích.
Byl všestranným umělcem – kromě akvarelů vytvářel rovněž litografie, rozměrné art protisy či návrhy známek. Jeho tvorba zahrnovala hravé ilustrace pro nejmenší, filmové plakáty, obrazový doprovod beletrie i učebnice biologie.
Osud dopřál Mirko Hanákovi jen 50 let života. Ten zasvětil především práci a zcela během něj využil svůj mimořádný výtvarný talent. Na výstavě spatří návštěvníci 50 originálů autorových akvarelů, většinou ilustrací ke knihám o přírodě, ale i umělcovu volnou tvorbu. Jedná se o díla ze soukromé sbírky doktorky Zuzany Petránkové, dcery Mirka Hanáka, a paní profesorky Olgy Štěpánkové. Kolekci známek navržených Mirkem Hanákem zapůjčil pan Václav Klement. Výtvarná díla doplňuje výběr publikací s ilustracemi Mirko Hanáka a několik osobních předmětů spojených s životem a tvorbou tohoto jedinečného umělce.

Výstava se koná do 20. července 2022 v zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou.

Další letošní výstavou jsou také Papírové vzpomínky. Každý myslivec rád vzpomíná na různé události spojené s jeho mysliveckým životem. Není to jenom lov, který k tomu samozřejmě a neodmyslitelně patří, ale i spousta dalších chvil strávených s kolegy a kamarády na různých mysliveckých kulturních a společenských akcích. V dnešní elektronické době sdělování informací nabídne výstava pohled na dobu, kdy papírové pozvánky, propagační plakáty, upomínkové listy, pohlednice a mnoho dalších byly běžnou a mnohdy jedinou součástí myslivecké komunikace. Návštěvník může posoudit kreativitu i umělecké ztvárnění odrážející lásku k myslivosti, jejím tradicím i k přírodě a její kráse. Partnerem výstavy je Svět myslivosti.

Zdroj: Hlubocký zpravodaj, 16. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.