Přihlásit

Ostravské safari letos láká na dosud nejpočetnější skupinu vodušek (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada po zimní přestávce obnovila provoz safari. Návštěvníci v něm letos mohou vidět například dosud nejpočetnější skupinu vzácných vodušek abok nebo největší evropské stádo kriticky ohrožených divokých oslů onagerů. ČTK to řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Safari se v zahradě poprvé otevřelo v roce 2014. Na ploše šesti hektarů návštěvníci postupně projíždějí třemi výběhy, v nichž žije téměř stovka zástupců africké a asijské fauny ve více než deseti druzích. "Safari expres zahajuje svou jízdu ve výběhu Afrika, kde se nachází stádo vzácných vodušek abok, které je letos nejpočetnější, jaké kdy v zoo bylo. Má celkem 18 jedinců, z nichž je osm letošních mláďat. Dále je zde skupina antilop losích, která se také rozrostla aktuálně o dvě mláďata, ale brzy by k nim mělo přibýt ještě jedno. Za pěkného počasí jsou ve výběhu také tři žirafy Rothschildovy a dvě samice pštrosa dvouprstého,“ uvedl inspektor chovu Ivo Firla.

V dalším z výběhů nazvaném Persie lze vidět právě stádo divokých oslů, kterých je aktuálně 11. Většina samic je ale březích, takže by se skupina měla dále ještě rozrůst. "V Zoo Ostrava tak i nadále zůstává nejpočetnější stádo těchto kriticky ohrožených oslů v rámci evropských zoologických zahrad. Kromě onagerů jsou zde čtyři samci daňků mezopotámských, kteří jsou v tomto období velmi atraktivní - roste jim právě nové paroží, které je pokryté lýčím a způsobuje, že parohy vypadají mohutnější,“ řekl Firla. Nejmenším druhem v Persii je gazela perská neboli džejran.

Nejvíce zvířat návštěvníci ostravského safari uvidí ve třetím a zároveň největším výběhu s názvem Indie. "Oproti předchozím létům zde již nenajdou kozy šrouborohé, které byly přesunuty do jiných chovatelských zařízení. Nejvzácnějším druhem v tomto výběhu je barasinga, jehož stádo se rozrostlo na devět jedinců. Dva noví samci tohoto jelena k nám byli dovezeni ze Španělska. Je zde také nejpočetnější stádo na safari, a to stádo axisů indických, které tvoří celkem 22 samců. K dalším obyvatelům patří nilgau, buvoli domácí a pozornému návštěvníkovi jistě neunikne ani jelínek vepří," doplnila mluvčí.

Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10:00 do 17:40 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf u expozice Tsavo.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 28. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.