Přihlásit

Zbraně a my (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

1997/2017

V České republice vlastní zbrojní průkaz téměř tři sta tisíc osob. Ponejvíce k ochraně života, zdraví a majetku, ale i k loveckým účelům, ke sportovním, sběratelským i k výkonu povolání. Vlastní u nás přes tři čtvrtě milionu kusů zbraní.
Podmínky pro získání zbrojního průkazu a zbraní v Česku definuje zákon o zbraních. A to ke sběratelským účelům (skupina A), ke sportovním účelům (B), k loveckým účelům (C), k výkonu zaměstnání nebo povolání (D), k ochraně života, zdraví nebo majetku (E) a k provádění pyrotechnického průzkumu (F).
Zbraně vojenské, samočinné, maskované a nevyrobené z kovů je až na výjimky nabývat zakázáno.
Naopak některé zbraně typu flobert, různé historické zbraně, vzduchovky, slabší plynové zbraně, některé perkusní, doutnákové a křesadlové zbraně může vlastnit nebo nosit fyzická osoba starší 18 let a způsobilá k právním úkonům.
O povolení skupiny A, D a E může zažádat osoba starší 21 let, skupiny B nebo C osoba starší 18 let. Existují výjimky, například pro členy sportovních klubů a studenty škol, kde je součástí výuka myslivosti nebo výroba zbraní.
Odborná způsobilost se prokazuje složením příslušné zkoušky. Ta vyžaduje například znalost zákona o zbraních, právní definice nutné obrany a krajní nouze, nauky o zbraních a střelivu, zdravotnického minima. Praktická část zkoušky dokládá schopnost uchazeče bezpečně manipulovat se zbraněmi a střelivem i střelby na pevný cíl.

Zdravotní způsobilost.
Tu vydává praktický lékař na základě výsledku prohlídky, popřípadě psychologického a dalších potřebných vyšetření. Prokazovat se musí každých deset let při obnovování zbrojního průkazu, u skupiny D každých pět let. Nemocemi vylučující držení zbraní jsou zejména duševní poruchy, ale i poruchy pozornosti a psychomotoriky, epilepsie či snížená úroveň intelektu.
Bezúhonnost se dokládá výpisem z rejstříku trestů.
Za nespolehlivé jsou považováni například alkoholici, uživatelé drog nebo lidé, kteří se opakovaně dopouštějí vážnějších přestupků.
Pokud policie zjistí, že držitel zbrojního průkazu přestal splňovat některou z podmínek (například změna zdravotního stavu, ztráta bezúhonnosti), může ho odebrat.
Zbraně v ČR nabízí rozsáhlá síť kamenných i internetových obchodů, nabídka je velmi široká. Zbraně, které lze koupit bez ZP, se dají pořídit už za několik tisíc korun, ale například pistole vhodné pro osobní ochranu většinou za více než deset tisíc korun.

Ministr vnitra Milan Chovanec chce prosadit ústavní zákon vyjadřující právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Navrhuje dovolit lidem bránit se proti teroristům při jejich útocích a umožnit provést obranný zásah majitelům

legálně držených střelných zbraní. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán naopak věří, že vláda takový návrh neschválí. "Připadal bych si jak na Divokém západě," řekl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.