Přihlásit

Ekologové kritizují Lesy ČR za těžbu vzácných buků (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MOSTECKO

Pokutu a zákaz kácení požaduje pro státní podnik Lesy ČR organizace Greenpeace. Ta kritizuje, že lesníci vytěžili několik hektarů bučin ve svazích nad Litvínovem a nad Telnicí. Podle ekologů společnost bez vědomí úřadů vykácela přes 200 let staré zachovalé stromy. Organizace se proto obrátila na Českou inspekci životního prostředí.


„Lesy ČR způsobily nevyčíslitelnou a nevratnou škodu na životním prostředí, když v rozporu se zákonem pokácely stromy pocházející z doby Marie Terezie a Josefa II. Zničily tak nejen památný les, ale i celý místní biotop, a proto jsme České inspekci životního prostředí navrhli, aby v okolních lokalitách zakázala kácení stromů starších 100 let,“ řekla Nikol Krejčová z Greenpeace ČR.
Jedině tak se totiž dá podle Krejčové alespoň částečně kompenzovat způsobená ztráta. „Zároveň navrhujeme za toto protiprávní jednání udělení pokuty v horní polovině zákonné sazby (až dva miliony korun),“ řekla.
Na inspekci se obrátil také Krajský úřad Ústeckého kraje.
Lesy ČR se tvrzení o nelegálním kácení brání. „V oblasti jsme zpracovali asi 564 metrů krychlových dřeva. Zásah byl provedený v souladu se schváleným lesním hospodářským plánem a souhrnem doporučených opatření, tedy dokumenty orgánů ochrany přírody pro tuto lokalitu. Lesy ČR respektovaly i dosud neschválený plán péče pro zatím nevyhlášenou přírodní památku Pekelské údolí,“ sdělila mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová a dodala: „Jde o těžbu jednotlivých vybraných stromů, aby se celé porosty náhle nerozpadly. Na místě jsme ponechali dostatek ležícího dřeva určeného s ohledem na různé druhy rostlin, hmyzu a ptáků k samovolnému zetlení.“
Po lepší ochraně krušnohorských bučin, které přežily emisní katastrofu ve 2. polovině 20. století a které jsou zařazeny na seznam nejcennější evropské přírodní sítě Natura 2000, volají ekologové dlouhodobě.

Zdroj: 5plus2, Teplicko, 20. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.