Přihlásit

Ledňáček říční, létající drahokam, se vrátil k Metuji (hradecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královéhradecko, Náchod
Trpěliví pozorovatelé mohou při procházkách okolo řeky Metuje spatřit pestrobarevného opeřence - ledňáčka říčního.

Typické "volání" tohoto létajícího drahokamu před nedávnem uslyšela i Rita Štanderová z Náchoda, která často sleduje a fotografuje ptactvo ve městě i jeho okolí.
"Ledňáček se k nám vrátil. Možná je to tím, že řeka není už tak znečištěná," míní sympatická žena a dodává, že tento ptáček, jen o něco málo větší než vrabec, se už na Metuji vyskytoval. Dokládá to údajně i informační cedule na stezce z Ostrovů směrem do Pekla, která popisuje, co všechno v okolí řeky žije.
Podle Rity Štanderové žije ledňáček v koloniích, není to osamocený pták. "Po jeho sledování jsem zjistila, že na řece není pouze jeden, viděla jsem dva páry." Zatím se jí ale nepodařilo zjistit, kde a pokud vůbec mají kolonii a kolik jich doopravdy je. Další pozorování chystá až na jaře, a to i v okolí Nového Města nad Metují, kde je hodně malých toků mezi skalami a lesy.
"Tyto dva páry jsem viděla u řeky v Náchodě pod jezem u benzinové pumpy, jak tam loví. Většinou tam bývají mezi druhou a třetí hodinou odpoledne," prozrazuje Rita Štanderová případným zájemcům, kteří by se také chtěli pokochat krásou tohoto silně ohroženého, a tudíž i přísně chráněného krasavce.
"Pozorování ledňáčka je snadné, pokud se chováte tiše a stojíte na jednom místě. Sedí na větvi a sleduje řeku nebo sedí přímo u řeky na uschlé květeně. Je plachý, pokud se k němu moc přiblížíte, odletí," prozrazuje pozorovatelka. Další ledňáček byl také spatřen při lovu, a to u mostu nedaleko náchodského pivovaru.

Ledňáček říční
Ledňáček říční dorůstá 16 až 17 cm, rozpětí křídel je 24 až 26 cm a dosahuje hmotnosti mezi 40 až 45 g. Je výrazný svým zářivým zbarvením. Žije v blízkosti pomalu tekoucích čistých vod bohatých na ryby. Proto mohou ledňáčci sloužit také jako bioindikátor čisté vody. V České republice se ledňáček říční vyskytuje celoročně. Přestože jeho počty na českém území v posledních letech mírně stoupají, stále patří mezi silně ohrožené, a tudíž i přísně chráněné druhy. Na území ČR totiž hnízdí pouze v počtu 300 až 700 párů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.