Přihlásit

Hradec Králové přivítal jarní setkání loveckých psů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na devětačtyřicet loveckých psů s převahou středních plemen, jako je například maďarský krátkosrstý ohař, výmarský ohař, ale i zlatí retrívři a labradoři, se v sobotu sešlo v Hradci Králové na jarním svodu loveckých psů.


Jak prozradil Jaroslav Filip, předseda spolupořádajícího Kynologického centra Borova tlapka, nechyběl ani zástupce národního plemene český fousek. Mezi malými plemeny se objevil také zástupce slovenského národního plemene slovenský kopov i jezevčíci a teriéři. „Jarní svod loveckých psů je většinou první společenskou mysliveckou akcí, která se koná po zimě. Zkušení myslivci a chovatelé chtějí představit a pochlubit se svými novými psími přírůstky. Zároveň se chtějí poradit se zkušenými kynology, zda jejich předvedený svěřenec se neodchyluje od takzvaného standardu plemene, případně si nechají poradit, co mají zlepšit a na co dát pozor,“ prozradil Jaroslav Filip.
A k hodnocení toho je hodně: výška, kvalita srsti, zbarvení, plnochrupost, zkus, barva oka, ale i povaha psa a jeho celkové znaky.
Setkání je pro psy důležité z hlediska jejich socializace. Neboť se připravují nejen na svou loveckou roli, ale i společenskou. Vždyť lovečtí psi jsou věrnými společníky svých pánů a doprovázejí je téměř všude: při honech, naháňkách a dalších mysliveckých akcích. Myslivecký pes musí být vyrovnaný a musí si během svého života osvojit schopnost umění tolerance vůči ostatním psům.
„Během mnou vedených výcviků, které v Kynologickém centru Borova tlapka pořádám, stále vysvětluji účastníkům kurzu, že psi se nemusí navzájem milovat, ale musí se naučit své psí kolegy tolerovat. Chybnou úvahou nezkušených psovodů je myšlenka, že všichni psi si mají spolu hrát a honit se. Opak je pravda,“ nabádá kynolog Jaroslav Filip s tím, že je to u psů stejné jako u lidí. „Když jsme byli v dětském věku, také jsme si rádi hráli jako děti na tak oblíbenou honěnou, chcete-li na babu, avšak v pozdějším čase již od této zábavné dětské hry ustupujeme. A psi to mají stejné,“ upozornil na závěr.
Myslivost, jejíž součástí je i kynologie, je součástí nehmotného dědictví České republiky.

Zdroj: Právo, severovýchodní Čechy, 26. 2. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.