Přihlásit

Ochranáři chtějí policejní zásahovku na pytláky (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Útoků pytláků přibývá. Úspěšnost vyšetřování je ale mizivá.

Zločiny páchané v šeru lesa nebývají vidět a jejich pachatelé většinou uniknou. Zvlášť, pokud jde o zvířecí „mordy“. V České republice se totiž podle odhadů podaří vyřešit méně než pětina útoků pytláků.


Ochránci přírody proto navrhují, aby Policie ČR zřídila nový útvar, který by se zaměřil pouze na vyšetřování takzvané envirokriminality. Upozorňují na praxi ze sousedního Slovenska, kde specialisté dosahují dobrých výsledků. Objasní tam víc než polovinu takovýchto případů.

Nelegální lov, především velkých šelem, se podle ochranářů nedaří úspěšně řešit kvůli malé kapacitě policejních oddělení a nedostatku zkušeností policie.
Dokládat to má i dosud nezveřejněný případ z roku 2020, kdy Rysí hlídky Hnutí DUHA našly v Pošumaví pravděpodobně místo zabití rysa ostrovida. „Naši hlídkaři stopovali rysa až k místu pod mysliveckým posedem, kde stopy náhle skončily. Ve sněhu pak našli jen jednoznačně zřetelnou siluetu mrtvého zvířete odpovídající rysovi, se zbytky krve a srsti,“ líčil Michal Feller, vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha. Od místa nálezu se táhly otisky pneumatik auta, ve sněhu byly rozeznatelné i lidské stopy. Tělo mrtvého zvířete dobrovolníci na místě nenašli. Přivolaná obvodní policie ale podle Fellera neuměla zajistit důkazy a ani místo činu správně ohledat.
Případ jako pytláctví nakonec nevyhodnotila. Podle policie skutečně patří objasňování případů pytláctví k těm složitějším i méně úspěšným.
„Je to způsobeno mnoha faktory. Zejména odlehlostí místa činu, minimem svědků, ale často i omezenými možnostmi včasného zjištění případu a zajištění upotřebitelných stop. Za zcela ideální nelze ani považovat přístup a pomoc místních občanů,“ uvedl vrchní komisař Jakub Vinčálek z Policejního prezidia. Pomocníky pro vyšetřování jsou především strážci národních parků či myslivecká stráž a podobné subjekty. Zřízení speciální jednotky, která by řešila pouze podobné případy, včetně nelegálního lovu šelem, v plánu pro Česko zatím není. Platná Strategie rozvoje Policie ČR do roku 2026 s takovým útvarem nepočítá.
„Tímto směrem se v současné době neubíráme, neboť chce boj s kriminalitou životního prostředí řešit komplexně a nevěnovat se pouze jedné oblasti,“ uvedl Vinčálek. Kriminalisté se podle Policejního prezídia v rámci boje s envirokriminalitou alespoň pravidelně proškolují a spolupracují s různými organizacemi.

Zdroj: Táborský deník, 20. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.