Přihlásit

Rekordman umí přivábit téměř všechna zvířata u nás (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Václav Svoboda z Plesné u Chebu se věnuje přes 60 let zajímavému koníčku – vábení zvěře. Ve své činnosti patří k nejlepším a je také sběratelem všemožných vábniček. Má jich přes 600, což je český rekord.


Přivábit se v Česku dá prý každý savec i pták. Vábení podle Svobody umocňuje vztah s přírodou a rozhodně neslouží jen k tomu, aby se přilákaná zvěř dala zastřelit.
„Vábení mě uchvátilo již jako malého kluka. První vábničky jsem si kupoval již v osmi letech, byly na divokého holuba, kachny a srnčí zvěř. Nejsem z myslivecké rodiny, od malička mě ale zajímala zvířata a jejich hlasy. Když jsem jako kluk slyšel hlas nějakého pěvce, tak jsem se plazil za ním, abych určil, kdo to je,“ řekl Právu Svoboda. Vždy jak slyšel nějaký hlas, tak se ho hned snažil napodobit. Zkoušel to třeba i v Africe a v řadě případů s úspěchem.
„Myslím si, že mám dobrý hudební sluch, ale hlavně mám hudební paměť. Nejtěžší bylo se naučit hlasy dravců: samici i samce jestřába, krahujce i poštolku. To jsem mohl říct, že už to umím, až tak po třech letech. Velmi mi s tím pomohl známý lovec hlasů a vědecký pracovník Pavel Pelc, který porovnával skutečné zvuky zvěře a mé vábení. Když byly křivky srovnané, bylo to dobré,“ uvedl Svoboda.
Vábení nefunguje na úplně všechna zvířata. „Například vábnička na krokodýla není, protože ten jen rozechvívá vodu ocasem. V České republice mě ale nenapadá, na které zvíře by vábnička nebyla,“ přemýšlí Svoboda.
Při vábení se napodobují buď hlasy kořisti vábeného zvířete, nebo se vábí sok či samice.
„Třeba zvuk kuny je takové kňourání, na to ji nepřivábíte, přivábíte ji jedině na kořist. Říct, že se zvěř vábí proto, aby se mohla zastřelit, je hrozný omyl. Vábení například využívají fotografové, lovci zvuků, nahrával jsem i vábení na plašení černé zvěře v kukuřici, kde působí ohromné škody,“ uvedl Svoboda.
Se svou zálibou má mistr zvířecích hlasů spojenou i řadu zážitků. „Nedávno jsem seděl v podvečer na posedu a přes paseku běžela kuna. Začal jsem vábit a okamžitě přiběhla na posed, který byl vyroben z palet. Koukla na mě, pak dolů pod paletu, kde věděla, že běžně spí ptáci. To byl zážitek, který mě překvapil,“ dodal Svoboda.

Zdroj: Právo, 19. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.