Přihlásit

V jedné ze čtvrtí floridského Orlanda se přemnožili domácí králíci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domácí králíci všech velikostí a barev se přemnožili v oblasti Azalea Parku poblíž centra Orlanda. Stačilo přitom málo - neznámý člověk vypustil venku tři králíky - domácí mazlíčky. Ti na svobodě dostáli své pověsti a začali se množit... jako králíci. Nyní podle Sue Chairvolottiové, koordinátorky adopcí ve společnosti Orlandská péče o králíky (ORCA) žije v této části města asi 50 domácích králíků.

Králičí samice může mít každých zhruba 30 dní jedno až čtrnáct mláďat a hned v den, kdy je přivede na svět, může znovu zabřeznout. A v Azalea Parku už to začíná být znát. "Všude uvidíte z trávy vykukovat malá ouška," řekla Stephanie Gal'linová, jedna z dobrovolnic ORCA, časopisu People. "Jsou na dvorech, pod kůlnami, kolem aut, běhají po ulici. Jsou všude, kam se podíváte."

Krom jejich neustálého množení je problém také to, že tato skupina králíků je domácí, nikoli divoká, takže se o sebe neumí postarat. Trápí je všenky, ušní roztoči, střečci, zarůstají jim zuby, a hrozí nebezpečí, že je přejedou auta, uvedla Chairvolottiová. "Nemají schopnost přežít jako divoký králík," dodala. "Nechat je venku je dost kruté... spousta z nich zemře, a ne zrovna pěkným způsobem."

Každý rok kolem Velikonoc si lidé přinesou domů králíčky, ale po skončení jarní sezóny se jich rychle zbavují - ať už vypuštěním do přírody nebo je odnesou do útulku, kde je ale po určité době musí utratit, pokud je nikdo neadoptuje.

Kalifornie v roce 2019 zakázala prodej králíků, aby podobné "koupě z rozmaru" zarazila. Podobný zákon zvažuje například i New York.

Zdroj: ČTK, Orlando (USA), 27. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.