Přihlásit

Pachové ohradníky upozorní na nebezpečí (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Týnec nad Sázavou

Dva úseky bezprostředního okolí silnice vedoucí z Týnce nad Sázavou do Benešova opatřili členové Mysliveckého spolku Háj Pecerady pachovými ohradníky.
Dřevěné kolíky zatlučené do země lemují místa od někdejší hájovny Taranka u Týnce směrem ke křižovatce na Bukovany. Jsou také směrem k Benešovu před křižovatku na Bukovou Lhotu. „Kolíky jsme zatloukli po obou stranách silnice. Každý úsek má zhruba šest set metrů,“ přiblížil myslivecký hospodář spolku Háj Pecerady Jiří Frischmann.


Na rozteče dřevěných hranolů se instaluje pachová pěna, jejímž úkolem je upozornit zvěř na nebezpečí a odradit ji od vstupu na silnici, jsou sedm metrů.
„Třináct týdnů budeme monitorovat situaci ohledně střetu zvěře s automobily,“ popsal úlohu myslivců.
„Ohradník jsme instalovali zdarma v rámci brigády, ale materiál stál zhruba sedmadvacet tisíc korun,“ uvedl hospodář.
Instalací pachové pěny práce peceradských myslivců na ohradníku u silnice z Týnec nad Sázavou do Benešova nekončí.
Už za dva týdny se tam vrátí. „Pěnu, která při tuhnutí trochu nabyla, seřízneme a do zbytku stříkneme pachový koncentrát. Ten by měl být účinný zhruba další čtyři měsíce,“ řekl Frischmann s tím, že Myslivecký spolek Háj Pecerady má 29 členů a hospodaří na honitbě s plochou 1115 hektarů.

Zdroj: Benešovský deník, 25. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.