Přihlásit

Zábavné poznámky k divokým prasatům (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Případ divokých prasat ničících v posledních letech pravidelně na jaře pláže poděbradského Jezera vyvolává některými svými aspekty úsměv na tváři.
Sama o sobě je to vážná věc: ničení pláží stojí každoročně technické služby, potažmo radnici, statisíce korun.


Ale pojďme trochu do historie. Podle informací vedení města existovala „tradice“ ze strany myslivců, kteří dokonce v těchto místech divoká prasata přikrmovali, aby zvířata přišla blíže a oni je pak mohli lovit. Po odhalení této praxe to bylo myslivcům okamžitě zatrhnuto. Kancům se však takový zákaz vysvětluje těžko a není vyloučeno, že do současnosti se na pláže Jezera vracejí instinktivně z dob mysliveckého přilepšování.
Loni nechalo vedení města vybudovat z přístupové strany kvalitní plot, aby se zvířata nemohla dostat na pláž. Ale ejhle, letos si kanci kolem stánků, sportovišť a cestiček zaryli snad důkladněji než kdy jindy a trávníky u vody připomínaly místo, na kterém někdo systematicky hledal zakopaný poklad. Kdyby toho byli kanci schopni, skoro to působilo jako jejich truc akce proti novým plotům s trochou výsměchu.
Divoká prasata jsou inteligentní zvířata a kromě jiného umějí plavat. Což je pravděpodobně ta cesta, kudy se dostala na pláže i letos. Místostarosta Miroslav Holas vidí jako jednu z možností řešení v odchytu kanců do speciálních klecí rozmístěných na plážích u vody a jejich následném odstřelu. S tím však údajně mají morální problém někteří myslivci. Střelit volně pohybujícího se divočáka je v pořádku, ale toho chyceného v kleci už ne. Aplikováno na chování mezi lidmi se to dá částečně chápat. V daném případě je to však nesmysl.

Na řešení poděbradského kančího problému si tak ještě chvíli počkáme. Každopádně ukazuje, že i tak vážná věc se z pohledu nezúčastněného může stát poměrně zábavnou historkou.

Zdroj: Nymburský deník, 22. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.