Přihlásit

Mysliveckou maturitu složilo třiadvacet uchazečů (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dolní Němčí

Od první březnové soboty je bezmála tisíc myslivců na Slovácku posíleno o třiadvacet nových kolegů.
Před dvěma zkušebními komisemi úspěšně složili v Dolním Němčí takzvanou mysliveckou maturitu, jednu z nejdůležitějších zkoušek v životě myslivce.
„Zkoušku z myslivosti skládali adepti z předmětů myslivecké zvyky a tradice, historie myslivosti, myslivecké právo, zoologie a biologie zvěře, myslivecká péče o zvěř, myslivecká kynologie, střelectví a způsoby lovu,“ informoval Karel Blahušek, bývalý předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) Uherské Hradiště, v roli předsedy zkušebního senátu.

PŘEDCHÁZELA PRAKTICKÁ ZKOUŠKA

Týden před ústními zkouškami, o poslední únorové neděli, museli uchazeči o první lovecký lístek absolvovat praktickou zkoušku na myslivecké střelnici u Salaše. Myslivecké komisaře všichni přesvědčili, že umějí bezpečně zacházet se zbraněmi a střelivem.
„Z šestadvaceti adeptů složilo zkoušky z myslivosti u jedné ze dvou komisí (OMS ČMMJ) Uherské Hradiště třiadvacet adeptů. Tři neuspěli v jednom z předmětů, takže si je zopakují v náhradním termínu. Osm adeptů, z nichž bylo šest žen, složilo tu malou mysliveckou maturitu s vyznamenáním,“ hrdě informovala jednatelka OMS ČMMJ Marie Gejdošová.
Výborné výsledky prokázala při zkoušce ze všech předmětů osmadvacetiletá Kateřina Vlachynská z Uherského Ostrohu. „Nejen já, ale i můj manžel Petr a jeho dědeček, Antonín Jurásek, jsme měli velkou radost z toho, že jsem zkoušku složila s vyznamenáním. Byl to právě dědeček Antonín, který pevně věřil, že budu patřit k těm, kteří zkoušku z myslivosti zvládnou s vyznamenáním,“ řekla s pousmáním.

Zdroj: Slovácké novimny, 18. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.