Přihlásit

Vodohospodáři upustí z Nových Mlýnů více vody, zavodní oboru Soutok (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vodohospodáři z Povodí Moravy upustí z Novomlýnských nádrží více vody, doplní tak vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok ohrožené suchem. Půjde o 11 milionů metrů krychlových vody vypuštěných ze soustavy nádrží. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Oboru Soutok vodohospodáři tímto způsobem zavodňovali i v minulých letech.

"Na základě žádosti Lesů ČR jsme začali zvyšovat akumulovaný objem v soustavě nádrží Nové Mlýny zvýšením hladiny v nádrži nad hladinu zásobního prostoru tak, abychom ji mohli jednorázově využít pro potřeby lesů v oboře Soutok. Tato voda by se tam běžnou cestou nedostala, proto je potřeba manipulací zvýšit odtok z Nových Mlýnů až na téměř 100 m3/s. Díky tomuto průtoku se voda z Dyje systémem nápustných objektů, stavidel a kanálů dostane do lužních lesů, kde způsobí zaplavení tůní, mokřadů a luk," uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Vodohospodáři zvýší odtok z Novomlýnských nádrží ve čtvrtek ráno. Aktuální odtok z nádrže je 12 metrů krychlových za vteřinu, zvýší se až na 100 metrů krychlových za vteřinu. Zvýšený odtok budou udržovat v závislosti na přítoku do nádrže asi půl druhého dne. Celkem půjde o 11 milionů metrů krychlových vody vypuštěných ze soustavy nádrží.

"Vodní nádrže Nové Mlýny jsou posledním článkem Dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy, která nám umožňuje i v poměrně suchém období velmi efektivně nakládat s vodou. Požadavek od Lesů ČR jsme obdrželi na konci února a od této doby jsme hladinu v nádrži díky vodě z ostatních nádrží mohli navýšit nad úroveň zásobního prostoru. Tuto vodu teď můžeme využít k omezení negativních dopadů sucha na lužní lesy," uvedl Tůma.

Hydrologická situace na jižní Moravě se na počátku jara podle mluvčího nevyvíjí příznivě. Průtoky se pohybují mezi 40 a 15 procenty dlouhodobých měsíčních hodnot. Například Dyje na přítoku do Vodního díla Vranov má pouhých 18 procent průměrných březnových hodnot, Svratka ve Veverské Bítýšce je na 21 procentech, Jihlava v Ivančicích na 27 procentech normálu. Zvýšené průtoky v Dyji podle mluvčího pomohou zvýšit hladinu i ve slepých a napojených ramenech podél Dyje v úseku od Nových Mlýnů po soutok s Moravou.

Vodohospodáři obdobnou manipulaci provedli i v letech 2020, 2019 a 2017. Rok 2018 byl natolik suchý, že podobnou akci uskutečnit nemohli.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.

Zdroj: ČTK, 15. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.