Přihlásit

Přesouvají se za jídlem (Panorama věda)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MEDVĚDI MĚNÍ SVÁ STANOVIŠTĚ

Medvědi hnědí na jaře, po probuzení z hibernace, mění stanoviště a pouštějí se do aktivního lovu. Lákají je totiž telata sobů a losů, kterých je v tomto období dostatek.
Výzkum, zahrnující odborníky na ochranu přírody z Nottingham Trent University, University of León ve Španělsku i norské a švédské vědce, zjistil, že zvířata přizpůsobila své domovské areály a využívala krajinu k zrcadlení stanovišť zranitelné kořisti. „Jeden ze studovaných medvědů zabil 38 novorozených sobů během jednoho měsíce a 18 mladých losů v dalším,“ uvedl doktor Antonio Uzal Fernandez, odborník na ochranu divoké zvěře.
Patnáct medvědů bylo vybaveno obojky GPS a monitorováno po dobu dvou let v Norrbotten v severním Švédsku, sobů bylo sledováno více než 2500 dospělých jedinců.

Zdroj: měsíčník Panorama věda, 16. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.