Přihlásit

Vysoký počet požárů trávy či lesů na jihu Moravy vybočuje ze statistiky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno

Jihomoravští hasiči letos nebývale často vyjíždějí k požárům porostů, k 13. březnu jich evidují 157. Desetiletý průměr je 48. Na webu jihomoravských hasičů to dnes uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška.

Loni ke stejnému datu hasiči na jihu Moravy vyjížděli k 15 požárům tohoto typu. Vyšší počet zaznamenali v tomto období naposledy v roce 2011, kdy jich bylo 195. Některé požáry porostů by podle hasičů vůbec nemusely vzniknout. "Mezi příčiny typických jarních požárů patří neopatrnost a nedbalost lidí, kteří odhodili nedopalek, neuhlídali pálení nebo dokonce přistoupili k plošnému vypalování trávy. Tyto dva termíny - pálení a vypalování je však nutné rozlišovat," uvedl Mikoška.

Vypalování trávy v tuzemsku zakazují tři zákony: zákon o požární ochraně, zákon o ochraně přírody a krajiny a zákon o myslivosti. Fyzické osobě za tento přestupek hrozí pokuta až 25.000 Kč, právnické až půl milionu korun.

Kontrolovaně pálit biologický odpad po úklidu zahrad fyzické osoby mohou, ale za podmínek stanovených dotčenými zákony a vyhláškami obcí. Právnické osoby je povinně musí předem nahlásit hasičům. Ohlašování pálení však v případě větších ohňů hasiči doporučují i fyzickým osobám, lze je nahlásit přes internetový formulář. Nahlášením se případně předejde zbytečnému výjezdu hasičů.

Zdroj: ČTK, 14. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.