Přihlásit

Odborníci posuzovali trofeje loni ulovené zvěře (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odborným posouzením trofejí spárkaté zvěře a šelem, které ulovili loni myslivci v 93 honitbách Uherskohradišťska, se po tři dny od poloviny prvního březnového týdne zabývala třináctičlenná komise mysliveckých odborníků. Jejich rukama prošlo na tisíc trofejí.

„Komisaři postupovali podle přesně stanovených kritérií. K měření trofejí použili standardizované pomůcky, úzká pásma, váhy, posuvná měřítka, nádoby na zjišťování objemu parůžků a další pomůcky,“ uvedl potřeby hodnotitelů Libor Beníček starší, předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ). „Hodnocení trofejí, které předchází dubnové chovatelské přehlídce v Dolním Němčí, je smysluplné nejen pro potřeby nás myslivců, ale i pro veřejnost, aby věděla, jak se zvěří hospodaříme,“ uvedl předseda OMS ČMMJ Libor Beníček.
Podle člena ústřední hodnotitelské komise pro trofeje ministerstva zemědělství Jana Halámka posuzovali komisaři trofeje tradičně podle mezinárodních metodických pokynů CIC, a to velmi odpovědně. „Komise nastavila při hodnocení trofejí vyšší laťku, což svědčí o vysoké myslivecké odbornosti jejích členů. Jen výjimečně se vyskytly trofeje, jejichž úprava se dá označit jako špatná. Vinu na tom nese střelec, který trofej náležitě neupravil,“ podotkl Jan Halámek. „Každý myslivec by měl v rámci úcty k ulovené zvěři její trofej náležitě upravit. Někteří myslivci i uživatelé honiteb na to ale zapomínají,“ neodpustil si poznámku Petr Šimčík.

S PŘESNOSTÍ NA GRAMY

Každou trofej, jakou je paroží srnců, jelenů, daňků, toulce muflonů, zbraně černé zvěře a lebky jezevců a lišek, museli myslivečtí komisaři změřit pásmem s přesností na 0,1 centimetru, zvážit s odchylkou na jeden gram a zjistit její objem.
„Na chovatelské přehlídce trofejí, která se uskuteční v dubnu v Dolním Němčí, ukáží myslivci ze Slovácka široké veřejnosti výsledky chovatelské práce příslušníků Hubertova cechu. Nabídnou také souhrn informací o poznání a kvalitě zvěře na Uherskohradišťsku,“ řekl Libor Beníček
Chovatelskou přehlídku trofejí spárkaté zvěře a šelem pořádá každoročně Okresní myslivecky spolek Českomoravské myslivecké jednoty Uherské Hradiště společně s některým mysliveckým sdružením. Letos to bude společně s Mysliveckým spolkem Lanka Dolní Němčí. „Na přehlídce bude opět den otevřených dveří pro školáky. Ti se mohou na výstavě blíže seznámit s činností myslivců,“ dodal předseda OMS ČMMJ.

Zdroj: Slovácký deník, 10. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.